Читај ми!

Кодекс понашања враћа углед парламенту

Правилник понашања за посланике Скупштине Србије рађен је по узору на Европски парламент и парламенте чланица ЕУ, рекао за РТС председник Радне групе за израду Правилника Зоран Бабић. Кодекс је неопходан јер се Парламент налази на дну лествице по поверењу од свих државних институција, сматра Бабић.

Из сазива у сазив, парламентарци покушавају да напишу сопствена правила понашања. Тако је и сада формирана нова Радна група, која обећава Правилник до септембра.

Председник Радне групе за израду Правилника понашања Зоран Бабић, рекао је да се Парламент налази на дну лествице по поверењу од свих државних институција.

Према његом речима, Правилник подразумева једно култуније и коректније понашање, отвореност посланика према медијима, а како је рекао, највише је било дилеме око коришћења мобилних телефона. Наравно да ће они моћи да се користе, али на један дискретнији начин да се не омета рад.

У Радној групи учествују све парламентарне странке сем ЛДП-а, јер, како кажу, не желе да учествују у писању "школских правила" која ће да ограниче деловање опозиције.

"Ја бих волео да ЛДП свој став каже у Европском парламенту, јер и он има свој кодекс понашања, или да изнесу свој став у парламентима чланица ЕУ, јер све те земље имају Кодексе", навео је Бабић.

Председник Радне групе је рекао да је по узору на те правилнике и рађен Кодекс српског парламента.

"Све лоше слике које су неке колеге из прошлих сазива слали имају своје финале кроз одређене судске епилоге. Већина тих људи, који су се латили штапа па пребили човека, као што је урадио Ненад Чанак, или гласање из Бодрума, имају свој судски епилог, а већина њих је отишла у политичку историју", истакао је Бабић.

Међутим, како је рекао, сва та проливена вода, сви ти ишчупани микрофони, све се то пренело на Скупштину, на институцију коју садашњи сазив представља, и због тога је потребан један документ који ће да дефинише и понашање посланика ван Парламента.

У кажњавању су предвиђене слојевите казне, од јавне опомене, преко јавног извињења, па све до финансијске казне, каже Бабић. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво