Читај ми!

Ђилас на конференцији у Анкари

Ако оно што имате користите на прави начин, можете да учините нешто за своје грађане, рекао градоначелник Београда Драган Ђилас, који је у Анкари представио београдски модел у области социјалних услуга.

Градоначелник Драган Ђилас представио је на конференцији у Анкари београдски модел у области социјалних услуга, наводећи да се 40 одсто бруто друштвеног производа Србије остварује у Београду, у коме се, и у време највеће кризе, граде велики инфраструктурни пројекти.

Како је наведено на сајту Градске управе, Ђилас је као специјални гост у Анкари учествовао на панел дискусији "Општински/градски пројекти у области социјалних услуга", где је приказао шта је све Београд урадио у протеклих неколико година, у време велике глобалне економске кризе.

"Представницима градова југоисточне Европе могли смо да се похвалимо тиме да смо у протекле четири године направили 40 нових обданишта, девет нових школа, да у Београду 150.000 пензионера добија редовну помоћ, да финансирамо пуне плате за труднице, да се бавимо народним кухињама и свим осталим стварима које помажу најугроженијим граЂанима у време економске кризе, која њихов број повећава и отежава им живот", рекао је Ђилас.

Ђилас је истакао да сви ти подаци показују да и у време највеће кризе, ако оно што имате користите на прави начин, можете да учините нешто за своје грађане.

Он је навео да је буџет Београда 700 милиона евра, што је 20 пута мање од буџета Беча, који је исте величине као и престоница Србије.

Према његовим речима, просечна плата у Београду је нешто већа од 400 евра, а број незапослених је 102.000, што је за 3.000 мање него пре четири године, а то значи да економија и привреда раде.

Ђилас је истакао и да се 40 одсто бруто друштвеног производа Србије остварује у Београду, као и да су сви започети велики инфраструктурни пројекти и завршени.

"Морамо да направимо баланс између развоја града и социјалних давања и да развијамо све сервисе које смо направили, чиме ћемо се борити за сваког грађанина", рекао је Ђилас.

Учесници конференције су представници Мреже асоцијација локалних власти југоисточне Европе (НАЛАС), представници регионалних асоцијација локалних власти и самоуправа, градоначелници и председници турских општина.

Стална конференција градова и општина је чланица НАЛАС-а, коју чини 15 асоцијација са око 9.000 локалних самоуправа, које бира 80 милиона грађана тог региона.

Циљеви су промоција децентрализације и пружање помоћи региону у процесу европских интеграција, као и помоћ локалним самоуправама ради њиховог развоја као центра знања у овом делу Европе.

Како је наведено, НАЛАС је тесно повезан са Саветом Европе, има статус посматрача у Комитету региона ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво