Читај ми!

Дачић и Вучић јединствено о Косову

Ниједна одлука о Косову неће бити донета без сагласности са Александром Вучићем, рекао премијер Дачић одговарајући на питања посланика о Косову и Метохији и бриселском дијалогу. Државни врх сутра поново о бриселским преговорима. Иако је преговарачка позиција Србије све слабија, настављамо борбу за овлашћења Заједнице српских општина, поручио премијер.

19.28 - Завршена седница парламента на којој су представници владе одговарали на питања посланика о Косову и бриселском дијалогу.

18.27 - Бриселски документ, који се појавио у јавности, не постоји у формално-правном смислу, рекао Дачић.

17.33 - Дачић: Ниједна одлука о Косову неће бити донета без сагласности са Александром Вучићем. Сутра нова седница државног врха посвећена преговорима у Бриселу.

16.51 - Најважније питање је чиме ће Заједница српских општина на КиМ да се бави, која ће бити њена овлашћења, истакао премијер Ивица Дачић.

16.24 - Почела седница Скупштине Србије, на којој ће посланици члановима Владе постављати питања о Косову и Метохији и дијалогу са Приштином. 

Посланици Скупштине Србије постављали су питања члановима Владе, а главне теме су биле Косово и Метохија и дијалог са Приштином.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да ниједна одлука о Косову неће бити донета без сагласности првог потпредседника Владе Александра Вучића и најавио да ће сутра бити одржана седница државног врха посвећена преговорима у Бриселу.

"Између мене и њега (Александра Вучића) постоји апсолутно јединство и тако ће бити и 2. априла. Одлуке ћемо донети или заједно, или никако", рекао је Дачић одговарајући на посланичка питања у парламенту.

Дачић је додао да је Вучић и до сада учествовао у преговорима о Косову и поручио да неће бити ванредних парламентарних избора, без обзира какав буде исход дијалога у Бриселу.

"Не видим зашто би се ишло на изборе ни ако се постигне договор ни ако се не постигне договор, а нарочито не видим зашто би се ишло на парламентарне изборе, а не и на председничке", рекао је Дачић одговарајући на питање посланика у парламенту.

Према његовим речима, сваким новим преговорима о Косову, Србија има слабију преговарачку позицију и да се због противљења Приштине да заједница српских општина добије извршна овлашћења поставља питање да ли ће та институција Срба у покрајини уопште бити основана.

Дачић је рекао да се на Косову данас не примењује чак ни план Мартија Ахтисарија у вези са правима Срба и да би се и за њега требало борити.

"Србија је спремна на компромис, али не може више да да од овога што је већ понуђено, јер понижење није решење за Косово, и ако неко очекује да ће попустити у последњем моменту, дубоко греши", поручио је Дачић.

Не постоји конкретан документ

Премијер Дачић негирао је да је српској делегацији у Бриселу понуђен папир о којем се спекулише у јавности.

Тај папир и не постоји у формално-правном смислу, то је један покушај да се резимира шта је договорено. Тај папир је апсолутно бесмислен, не садржи сустинске ствари. То је један покушај да се договоримо бар око неких оквира, навео је Дачић.

Премијер је нагласио да српски преговарачи немају никаквих разлога да крију све оно што се од њих тражи и поручио да никаквих тајних папира неће бити, нити тајних обавеза које ће бити преузете.

Дачић је тако одговорио на питање посланика ДС и некадашњег министра за Косово и Метохију Горана Богдановића шта се нуди у бриселском папиру који је понуђен српској страни.

На питање посланика Дачић је рекао да је спреман да жртвује своју политичку позицију и да га избори не интересују, а да у Бриселу никада није преговарао о независном Косову, јер му такав мандат није дат нити му је то тражено.

"Србија мора да уђе у решавање проблема управо због себе, јер земља која не зна где јој почиње а где престаје суверентите не може да рачуна на будућност и просперитет. Ми смо на Балкану, у упаљеном слепом цреву, које ће бити или излечено или одсечено. То је сурова реланост и небитно је да ли нам се она свиђа", рекао је Дачић.

Шеф посалничког клуба ДСС-а Слободан Самарџић питао је премијера ко му је дао мандат да разговара о положају Срба на независном Косову.

Без обзира које решење да буде постигнуто треба да буде у складу са Уставом и законима Србије, а ви се нисте држали ни Устава ни Резолуције 1244 у досадашњим преговорима, држали сте се Ахтисаријевог плана и косовских закона, поручио је Самарџић премијеру, који му је одговорио да је маднат за предговоре добио од српске скупштине.

"Србија је спремна на договор, то није спорно, али Срби на Косову и Метохији треба да имају заједницу са овлашћењима која неће бити протоколарног типа", рекао је Дачић на питање посланика Српског покрета обнове о преговорима у Бриселу.

Премијер је рекао да Приштина нема контролу над севером Косова и да Србија не жели да се то питање решава у складу са косовским законима већ сматра да је потребан посебан политички договор.

"Потребан је посебан политички договор и план за решење проблема, нисам чуо да се ниједном другом регијом као што је север (Косова) бави читава међународна заједница", истакао је Дачић.

Премијер је поновио да није оптимиста по питању договора са Приштином, зато што не види међу онима који одлучују стратешког савезнка са којим се може направити договор који је у интересу српског народа, али и због тога што Приштину нико не тера на компромис.

"То што нисам оптимиста не значи да нећемо до последњег тренутка инстититрати на компромисима", напоменуо је Дачић.

Пред посланицима су били и потпредседници владе Сузана Грубјешић, Расим Љајић и Јован Кркобабић, али не и први потпредседник Александар Вучић.

Влада је раније у Скупштину упутила обавештење да седници неће присуствовати министри Жарко Обрадовић и Млађан Динкић.

Последња седница на којој су посланици имали прилику да пропитују чланове владе одржана је 27. децембра прошле године, а у међувремену су поједини посланици инсистирали да се та пракса спроводи редовно, односно сваког последњег четвртка у месецу како је и предвиђено Пословником о раду Скупштине Србије.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво