Читај ми!

Посланици о Закону о раду

Скупштина Србије завршила расправу о изменама Закона о раду, наставак у уторак. На почетку седнице, посланици постављали питања Влади. Посланици јуче размотрили и сет правосудних закона.

15.55 - Због посебне седнице на којој ће посланици постављати питања члановима владе о Косову, парламент за данас завршио расправу о изменама Закона о раду. Наставак у уторак.

11.00 - Посланици почели расправу о изменама Закона о раду.

10.15 - Седница парламента почела посланичким питањима.

Посланици Скупштине Србије завршили су за данас начелну дебату о изменама Закона о раду, коју ће наставити у уторак. Расправу о заштити трудница на раду иницирао председник парламента Небојша Стефановић. На почетку данашње седнице, посланици су искористили право да поставе питања члановима Владе.

Стефановић је изменама Закона о раду предложио да се трудницама које су запослене на одређено време радни однос продужава до истека коришћења права на одсуство.

Такође, предложеним изменама се породиљама омогућава, уколико се врате на радно место пре истека годину дана од рођења детета, да у току радног времена имају право на 90 минута паузе или скраћења радног времена за подој детета.

Током расправе која је почела јуче посланици већине и опозиције сагласили су се да су предложене измене добре и да би то требало да буде тек први корак ка свеобуихватним изменама тог прописа, а једна од ретких замерки је што се усвајају по хитном постпку.

Стефановић је у образложењу закона навео да је разлог за доношење тих измена све већи број притужби грађана у којима се тражи заштита трудница запослених на одређено време, као и спречавање злоупотреба од послодаваца, који приликом запошљавања жена постављају услов да не рађају или их отпуштају непосредно након рођења детета.

Уз напомену да је у Србији присутна негативна стопа природног прираштаја, да годишње нестаје град величине Вршца и да је потребно да држава покаже да искрено брине о својој будућности, Стефановић је најавио и да ће Скупштина Србије пажљиво пратити спровођење предложених измена.

Посланичка питања

У делу седнице предвиђеном за постављање посланичких питања, посланик Либерално-демократске партије Зоран Остојић упитао је вицепремијера Александра Вучића када ће испунити обећање које је пре пола године дао европским званичницима да ће се видети с првим потпредседником косовске владе Слободаном Петровићем.

Остојић је оценио да се Вучић опире да учествује у преговорима, и истакао да сумња да ће први потпредседник Владе данас поподне присуствовати посебној седници парламента на којој представници Владе одговарају на питања посланика.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Ненад Цветићанин питао је министра просвете Жарка Обрадовића да ли научна истраживања могу да се искористе за формулисање јавних политика и државних стратегија.

Миодраг Ђидић из посланичке групе "Заједно за Србију" питао је министарку регионалног развоја и локалне самоуправе када ће почети изградњу путева, међу којима је аутопут Појате-Прељина, а посланик Демократске странке Јанко Веселиновић упитао је кад ће директор Јавног предузећа "Путеви Србије" Зоран Дробњак поднети ставку на ту функцију.

Посланици ће, након што заврше расправу о предложеним изменама Закона о раду, расправљати о новим законским решењима о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа с инвалидитетом, а после подне, од 16 до 19 сати, "пропитивати" чланове Владе Србије као и сваког последњег четвртка у месецу.

Посланици су јуче размотрили и сет правосудних закона, међу којима је и "Маријин закон", који пооштрава мере против силоватеља и педофила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво