Крађа преко 5.000 динара кривично дело?

Свака крађа у вредности преко 5.000 динара могла би се третирати као кривично дело уколико се усвоје измене и допуне закона које је предложио председник посланичког клуба СВМ Балинт Пастор.

Председник посланичког клуба Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Балинт Пастор рекао је да је та странка у скупштинску процедуру предала два предлога о изменама и допунама Закона о јавном реду и миру и Кривичном законику, којим би се починиоци крађа у износу до 5.000 динара за прекршај гонили по службеној дужности, а изнад те суме по кривичној одговорности.

Пастор је новинарима у Скупштини Србије рекао да је та странка поднела ова два предлога са циљем да се у правни систем Србије уведе нулта толеранција за крађе.

Напоменуо је да је добро што се држава обрачунава са корупцијом, али да исто тако треба да се обрачунава и са крађом.

"Пре три месеца постојала је правна регулатива према којој је крађа до 15.000 динара могла да се гони по приватној тужби и то је значило да је крађа до тог износа била декриминализована. Амандманом СВМ та граница је спуштена на 5.000 динара и то је био први корак у борби за очувања имовинске сигурности грађана" истакао је Пастор.

Додао је да је СВМ то предложио да се починиоци крађа које износе до 5.000 динара гоне по службеној дужности, а да изнад тог износа починилац треба да одговара по кривичном законику Србије.

О овим предлозима, како је рекао, СВМ је за сада разговарао са министром правде Николом Селаковићем и државним секретаром МУП-а Вањом Букићем, а у наредној недељи то ће учинити и са шефовима свих посланичких група.

"Очекујемо да се ове измене и допуне усвоје у року од два месеца", закључио је Пастор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара