Читај ми!

Динкић: Боље реконструкција него избори

Могућност да ове године буду одржани ванредни парламентарни избори "мања је од један одсто", сматра министар финансија и председник УРС-а Млађан Динкић. Реконструкција Владе је много изгледније решење, избори су увек последња опција, истиче Динкић.

Председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић рекао је да је могућност да ове године буду одржани ванредни парламентарни избори "мања је од један одсто" и додао да је спреман да са коалиционим партнерима ускоро почне озбиљне разговоре о реконструкцији Владе Србије.

"Реконструкција је много изгледније решење. Избори су увек последња опција. Они не доприносе стабилности привреде, а ни амбијенту за инвестиције, што нам је сада најпотребније. Наравно, УРС не би затекла ни одлука о изборима и били бисмо спремни на њих. Сматрамо да би било добро да имамо ванредне изборе у Београду и у Војводини", рекао је Динкић за Вечерње новости.

Динкић је истакао да је сасвим сигурно да се нису сви министри уклопили у рад нове Владе и да је једни "вуку максимално, а други у односу на њих статирају".

Навео је да увек може боље у сваком ресору, па и у његовом, али да је задовољан резултатима које су постигле министарке из његове странке Верица Калановић и Сузана Грубјешић. 

Динкић је рекао да он никога не би кривио ако Србија не добије датум за почетак преговора са ЕУ, јер су представници Београда у преговорима са Приштином учинили све.

"Та одлука не зависи само од Србије. Европа треба да покаже да ли јој је стало да подржи Београд, који има креативна и компромисна решења, или Албанце, који су препрека договору. Српска страна показала је колико нам је стало до тога да наставимо придруживање. Сад ћемо видети колико је Европи стало до тога да ми будемо у ЕУ", навео је Динкић.

Динкић је рекао да "Фијат" размишља и о увођењу треће смене у Крагујевцу, што подразумева запошљавање више стотина нових радника, као и да очекује скори долазак познатих страних компанија, јер ће "Бош" завршити своју прву фабрику овог лета, а велика мултинационална компанија из Хонгконга из области ауто-индустрије могла би да у Нишу запосли 2.000 радника и инжењера.

На питање колика ће бити штета од покретања железаре у Смедереву, Динкић је одговорио да се за рачун будућности морају истрпети привремени губици.

"Наша процена је да ће губици бити 20 милиона евра годишње, али то је циклична производња и са јефтинијим сировинама бисмо били на нули или бисмо, чак, и зарађивали. Улагањем у производњу, покренућемо и пратеће делатности у читавој Србији. Железара утиче са пет процената у целокупној индустријској производњи државе. Очекујем да Влада стане иза овог изнуђеног плана", рекао је Динкић.

Динкић је навео да је за план за покретање Железаре добио подршку државног врха. Министар финансија рекао је да је циљ Владе да ове године заустави раст незапослености и да очекује да ће од 2014. године стопа незапослености почети да пада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара