Читај ми!

Више новца за регионални развој

Прерасподела средстава за развој региона из ИПА фондова за Србију била је тема разговора премијера Ивице Дачића и европског комесара Јоханеса Хана. Хармоничан регионални развој преко потребан како би се превазишле постојеће разлике, поручује премијер.

Премијер Ивица Дачић састао се у Бриселу са европском комесаром за регионални развој Јоханесом Ханом. Тема разговора била је како да се део средстава из претприступних и структурних фондова за Србију прерасподели за развој региона. Србији је из ИПА фондова на годишњем нивоу намењено око 200 милиона евра.

Дачић је напоменуо да је питање регионалног развоја неистражена област и да се у Србији ово питање често непотребно политизује.

Углавном се сматра да се кроз регионализацију нарушава територијални интегритет и да би сваки регион могао да буде основа за неко ново цепање и будућу државу, указао је Дачић и додао да се због тога занемарују значајна средства које ЕУ улаже у регионални развој.

Премијер је нагласио важност хармоничног регионалног развоја како би се смањиле велике разлике у степену развоја између појединих региона и општина.

Имамо много пројеката, почевши од регионалне сарадње до Дунавске стратегије, рекао је Дачић и напоменуо да се ради на организовању конференције на којој ће учествовати министри за регионални развој из целог региона.

Комесар за регионални развој Јоханес Хан прихватио је позив да учествује на конференцији о регионалним пројектима која би била одржана у најмање развијеном региону земље - на југу Србије.

"Србија ће из претприступних фондова и у наредном седмогодишњем буџету ЕУ моћи да рачуна на око 200 милиона евра помоћи годишње. Влада ће у договору са ЕУ одлучити како да их искористи за регионалне пројекте", истакао је Хан.

Европски комесар рекао је да је веома импресиониран приступом премијера Дачића регионалном развоју и његовим познавањем материје.

"Сугерисао сам комесару да постоји занимљиво место по имену Владичин Хан", рекао је Дачић алудирајући на комесарово презиме.

Разговарати и о економским темама

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је након низа разговора са комесарима Европске уније да је у у Бриселу неопходно разговарати и о темама које нису везане за Косово, већ за економију и животни стандард грађана.

Разговори које сам данас водио протекли су у много ведријој атмосфери од јучерашњих, рекао је Дачић новинарима дан након четворочасовне рунде дијалога са косовским премијером Хашимом Тачијем под окриљем шефице европске дипломатије Кетрин Ештон.

Премијер Србије састао се и са комесарима Симом Каласом и Гинтером Етингером са којима је разговарао о инфраструктурним пројектима у области енергетике и транспорта.

Србија је једина земља која овде не разговара о риболову и економским темама, него о виталним националним интересима која се односе на део наше територије, указао је премијер.

Дачић је рекао да стога треба појачати сарадњу између владе Србије и Европске комисије и да су данашњи разговори били у тој функцији.

Имам намеру да разговарам са свим комесарима и да у те разговоре укључим чланове Владе, најавио је Дачић.

Европских комесара има 27, а покривају широк распон портфеља почевши од правосуђа и унутрашњих послова до рибарства, заштите потрошача и екологије.

Танјуг незванично сазнаје да ће Дачић са групом министара већ следеће недеље поново посетити Брисел на где ће разговорати са представницима Европске комисије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара