Читај ми!

Стратешки значаја протокола са Илиноисом

Протокол о сарадњи између Србије и Илиноиса од стратешког је значаја за Србију, јер ће омогућити повећање привредне сарадње са америчком државом у којој живи највише српских исељеника, каже министар Милан Бачевић. Током посете Вашингтону, Бачевић разговарао са америчким конгресменима и сенаторима.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић каже да је протокол о сарадњи између Србије и америчке државе Илиноис од стратешког значаја за Србију, јер ће омогућити повећање привредне сарадње са том америчком државом, у којој живи највише српских исељеника.

Потписивање овог документа шаље јасан сигнал о спремности Србије ка отварању и сарадњи са Сједињеним Америчким Државама, нарочито са државом Илиноис, где живи значајан број исељеника из Србије, саопштено је из ресорног министарства.

Министар Бачевић и гувернер америчке државе Илиноис Пат Квин, потписали су јуче у Чикагу Протокол о сарадњи између Србије и америчке државе Илиноис.

"Овај споразум је од стратешког значаја за Србију, како због чињенице да овде живи већина српске дијаспоре у САД, тако и великих економских могућности које постоје у овом делу Америке. Сматрам да ће споразум подићи сарадњу Србије и Илиноиса на још виши ниво'', рекао је министар Бачевић после потписивања протокола.

Протокол ће, како се наводи, допринети јачању сарадње и са градом Чикагом у Илиноису, са којим Београд од 2005. године спроводи програм братимљења градова.

Током боравка у Чикагу, потписан је споразум у области енергетике са фирмом НГП (New Generation Power).

"Они су интерес за инвестиције препознали у Србији јер су се уверили да је она на правом путу када се ради о развоју и успостављању добрих односа. НГП је заинтересован за сарадњу у више области, од сектора енергетике, рударства, просторног планирања до великих инфраструктурних пројеката", нагласио је Бачевић.

Према његовим речима, све ће то бити предмет каснијих разговора и потписивања уговора, што се брзо очекује.

"САД жели да инвестира на Балкану"

Након сусрета са конгресменима у Вашингтону, министар Бачевић је изјавио да САД жели да инвестира на Балкану и да је Србија избором новог председника државе и уз нову владу показала добру вољу за тим инвестицијама, много бољу него што је раније постојала,

Бачевић је разговарао са сенатором Ричардом Дурбином из Илиноиса, републиканским конгресменом Питером Роскамом и конгресменком Џен Шаховски.

"Имали смо серију врло успешних разговора у Конгресу, са утицајним људима из различитих области. Нисмо заобишли ни разговоре о политици, у нечему смо разменили искуства, појаснили извесне неспоразуме. Разговарали смо и о њиховом евентуалном учешћу у пружању помоћи у преговорима који се воде о Косову и Метохији и његовог статуса", истакао је Бачевић у разговору са српским дописницима у америчкој престоници.

Бачевић и државни секретар у том министарству Томислав Шубарановић састаће се у Вашингтону, током вишеднавне посете САД, са представницима великих компанија и института, који се баве високо софистицираним технологијама и различитим областима научно-истраживачког рада.

Настојаће да усагласе приоритете могуће сарадње, пре свега у оквиру рударског, металуршког и индустријског сектора и искористиће те сусрете за привлачење потенцијалних инвеститора у Србију, што је примарни циљ сваког члана Владе Србије, наводи се у саопштењу.

Српска делегација сутра се враћа у Чикаго, где ће наставити сусрете са привредницима тог града, а предвиђено је да се састане и са градоначелником Рамом Емануелом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара