Читај ми!

Потписивање правосудних споразума са Турском

Српски министар правде Никола Селаковић у Анкари најавио потписивање три битна споразума у области правосуђа са Турском. Селаковић разговарао са врхом турског правосуђа и председником парламента Цемилом Чичеком.

Србија и Турска ће ускоро ће потписати три битна уговора о сарадњи у области правосуђа, што ће допринети даљем јачању односа две земље, најавио је министар правде Никола Селаковић након састанка у Анкари са министром правде Турске Садулах Ергином.

Министар Селековић је оценио да је данашњи сусрет са министром правде Турске, током којег су размењена искуства и из области реформе правосуђа, велики корак ка унапређењу односа две државе и рекао да су односи између Србије и Турске у узлазној путањи.

"Ако наши тимови буду радили предано и вредно у априлу би требало да буду потписана три уговора о сарадњи - Уговор о правној помоћи у грађанским стварима, Уговор о изручењу и Уговор о признању судских одлука у кривичним стварима", рекао је министар Селаковић.

Турски министар правде Садулах Ергин је истакао да је последњих година сарадња између Србије и Туске унапређена, посебно у погледу економских и политичких односа и да се настоји да се та сарадња још више оснажи посетама на високом нивоу.

Ергин је указао да технички тимови министарстава правде две државе раде на изради уговора о сарадњи, који ће отворити пут за још јачу сарадњу и коминукацију између држава и додао да су током састанка, такође, размењена искуства о реформи судства.

Министар Селаковић је истакао да очекује да се до јесени одржи заједничка седница Владе Србије и Владе Турске у Београду и нагласио да уколико не дође до потисивања уговора о правној сарадњи са Турском у априлу, сигурно ће доћи до краја јесени.

Раније данас, министар Селаковић имао је састанак и са председником Народне скупштине Турске Цемилом Чичеком, коме је поклонио примерак Душановог законика, једног од најстаријих правних аката средњовековне Србије који датира из 14. века.

Затим је посетио Уставни суд и Касациони суд Турске, где је разговарао са председницима тих судова Хашимом Киличом и Алијем Алканом, након чега се састао и са главним државним тужиоцем Турске Хасаном Ербилом.

Селаковић је након сусрета рекао да је током свих разговора констатовано да је сарадња Србије и Турске, посебно у правосудном сектору у узлазној фази.

Министар Никола Селаковић је посетио и Високи савет судства и тужилаштва, док је за сутра планиран сусрет са председником Државног савета (Врховног управног суда) Хусеином Каракулукцуом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара