Читај ми!

Савет безбедности 22. марта о Косову

Најновији извештај генералног секретара УН Бан Кимуна о ситуацији на Косову биће разматран 22. марта у Савету безбедности УН. Бан Кимуну извештају навео да је укупна безбедносна ситуација на Косову мирна, с изузецима на северу Косова, посебно у северној Митровици где су забележени озбиљни инциденти.

Савет безбедности УН размотриће 22. марта најновији извештај генералног секретара УН Бан Кимуна о ситуацији на Косову, објављено је на сајту УН. 

Савет безбедности УН је требало да 22. фебруара разматра тај извештај Бан Кимуна који обухвата период од 16. октобра до 15. јануара, али је седница померена. 

Бан Кимун је у извештају навео да је "укупна безбедносна ситуација на Косову мирна, с изузецима на северу Косова, посебно у северној Митровици где су забележени озбиљни инциденти".

Он је оценио и да је направљен кључан корак у дијалогу Београда и Приштине, али да је тај напредак праћен инцидентима, посебно на северу Косова.

Бан Кимун је поздравио лидере две стране што су се упустили у "овај изазован, али важан политички процес" с циљем да се реше најтежи проблеми који отежавају међусобне односе.

"Напредак у дијалогу на високом нивоу је праћен бројним инцидентима и тензијама на терену", указао је Бан, додавши да је то повезано с блокадама путева које су косовски Срби спроводили у знак протеста због споразума о прелазима, изградње кућа за Албанце повратнике у Косовској Митровици и проблемима при доласку српских званичника на Косово.

У Косовској Митровици, оцењује Бан Кимун, потребни су "координисано деловање и пажња да се тешка питања решавају добронамерно, да би се избегле даље тензије".

"Заједно с политичким процесом на високом нивоу, подједнако су значајни постојани и утемљени напори да се помовише помирење и повећа поверење међу заједницама на Косову", пише у извештају и истиче да су, поред међународног присуства, потребни посвећност и искрени напори политичких лидера на свим нивоима, невладиних организација и цивилног друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво