Читај ми!

Нова странка за реформу политичког система

Један од оснивача Нове странке Зоран Живковић рекао да ће се та партија залагати за реформу политичког система, мањи број посланика, да се председник Србије бира у парламенту из реда нестраначких, угледних личности, као и да се влада формира по "канцеларском принципу". Тиме ће бити спречене феудализације власти и министарства, истиче Живковић.

Нова странка ће се залагати за реформу политичког система, мањи број посланика, избор председника државе у парламенту и састављање владе по "канцеларском принципу", рекао један од оснивача те партије Зоран Живковић.

Живковић је, на штанду Нове странке на Теразијама, где је настављено прикупљање потписа за њену регистрацију, поручио да ће се странка залагати за избор посланика на директан начин, како би им се вратио "људски лик".

Такође, како је напоменуо Живковић, влада би се формирала по "канцеларском принципу", што значи да би премијер био одговоран за рад свих министарстава, док би одговорност за рад владе била персонализована у његовој личности.

"Тиме ће бити спречене феудализације власти и министарства као што је данас", навео је Живковић и додао да је потребно унети и промене у начин избора градоначелника.

Живковић је оценио да су грађани у претходних неколико година чули на "хиљаде великих обећања од којих није остварено ни једно и 1.000 бајки и басни од којих нису добили ништа", што мора да се промени како би Србија кренула напред.

Транспарентно финансирање странке

Финансирање странке, навео је Живковић, биће потпуно јавно и транспарентно, а сви ће моћи сваког дана на сајту да виде изводе са њеног рачуна.

"То ће бити потпуно различита ствар од данашње ситуације где је страначки новац најчуванија тајна и где све партије имају један договор који се код криминалаца и мафијаша зове омерта, а код наших политичара се исто зове омерта, а то је: 'Не питај ме за новац и не питај ко ми је дао и на шта сам потрошио'", рекао је Живковић.

Према његовим речима, за три седмице је прикупљено две трећине од потребних 10.000 потписа за оснивање странке, колико потписа очекује до краја следеће недеље.

Нова странка, рекао је Живковић, има најдемократичнији Статут у земљи, који предвиђа суштинску аутономију локалних одбора, председник и руководство се бирају директно, а предвиђена је и могућност постојања фракција унутар странке.

Живковић је за 7. април у Дому омладине најавио оснивачку конференцију странке, на којој ће бити изабрано руководство.

Он је позвао грађане да не верују политичарима него да их проверавају и навео да Новој странци не треба "ни слепо поверење, ни огроман број чланова који ће климати главама у нади да ће кроз странку моћи да остваре своје мале, личне циљеве".

"Требају нам људи који хоће да мењању Србију заједно са нама", истакао је Живковић, који очекује да највећи број чланова буду људи који до сада нису имали изразиту политичку активност, али да ће бити и један број чланова који су били у Демократкој странци и другим партијама.

Живковић је рекао да Новој странци није циљ да растура ниједну странку, нити да уништава нешто старо, већ да ствара нешто ново.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво