Читај ми!

ЛСВ: Продужити Закон о лустрацији за десет година

Иницираћемо у Скупштини Србије продужење Закона о лустрацији на још десет година, кажу из ЛСВ-а, додајући да ће тражити моменталну примену тог закона.

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) иницираће у Скупштини Србије продужење Закона о одговорности за кршење људских права, познатијем као Закон о лустрацији на још десет година, и затражити његову моменталну примену.

 

Закону о одговорности за кршење људских права, познатијем као Закон о лустрацији, десетогодишњи рок важења истиче 11. јуна, рекао је Танјугу заменик председника ЛСВ Бојан Костреш и додао да ће ЛСВ покушати да то спречи, у сарадњи с другим посланичким групама у републичком парламенту.

Истичући да је за ЛСВ лустрација једна од најважнијих активности у трансформисању и реформи нашег друштва, Костреш је рекао да очекује подршку тој Лигиној законској иницијативи, не само традиционалних партнера ЛСВ, него и владајуће коалиције у Србији.

"Владајућа коалиција не спори да Србија треба да постане део Европе и да треба да се интегрише у Европску унију", рекао је Костреш, који је и шеф посланичке групе ЛСВ у Скупштини Србије.

Он је, у саопштењу навео да се десет година на различите начине избегава примена тог закона и да се Србија суочи са својом прошлошћу - ратовима, инфлацијама, изолацијом, бедом, исељавањима и језиком мржње.

"Лустрација је важан чинилац у борби против корупције, борби за независно судство, борби против сваког насиља и уопште, борби за боље друштво", рекао је Костреш, додајући да "лустрација одговорне не би отерала у затвор, али би их именовала и онемогућила да се бар неко време налазе на политичким или другим функцијама у власти, правосуђу, медијима".

"Изостанком лустрације до сада вратили смо се у мрачне деведесете године прошлог века, о чему сведоче црни спискови са именима невладиних организација и медија, напади и хвалисања паљењем заставе АП Војводине, пребирање по нечијој националној припадности у појединим недељницима", рекао је Костреш.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво