Читај ми!

Април преломни тренутак за Србију

Србија је у центру пажње ЕУ, а април је преломни тренутак за доношење одлуке о датуму почетка преговора са ЕУ, рекао је генерални директор Директората Европске комисије за проширење Стефано Санино. Шеф Делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер оценио да је Србија остварила знатан напредак на путу ка ЕУ.

Генерални директор Директората Европске комисије за проширење Стефано Санино изјавио је да је Србија у фокусу пажње ЕУ и да је април преломни тренутак за доношење одлуке о датуму почетка преговора о приступању у другој половини ове године.

"Важно је постићи опипљив напредак до априла јер би евентуално постизање споразума у последњем тренутку могло да изазове сумњу код чланица ЕУ. Април је преломнији тренутак за Србију од јуна и кључни месец", истакао је Санино.

Он је оценио да се последња рунда дијалога Београда и Приштине у Бриселу добро одвијала, да се ствари крећу у позитивном правцу и да постоји осећај да дијалог напредује.

"Очекујемо почетком марта нову рунду дијалога која ће, надам се, дати јасан сигнал да је напредак постао видљив", рекао је Санино на конференцији за новинаре поводом првог семинара Регионале академије за демократију.

Санино је указао и на значај напретка у другим областима попут реформе јавне управе и правосуђа и борбе против организованог криминала. Одговарајући на питања новинара да ли очекује позитивну одлуку о додељивању датума Србији, Санино је одговорио да ће формална одлука бити донета крајем јуна, али да ће извештај Европске комисије бити поднет у априлу када ће почети дискусија између чланица ЕУ.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт је на конференцији за новинаре, поводом првог семинара Регионалне академије за демократију, нагласила да би добијање датума за почетак преговора значи да Србија ступа у процес који јој обезбеђује јачање реформских капацитета и институција и да корак по корак постајемо уређена држава.

Потпредседник немачког Маршаловог фонда Иван Вејвода је нагласио да је, док траје дијалог Београда и Приштине, важно предано радити на јачању демократских иниституција, пре свега правосуђа, како бисмо имали судове и тужилаштва са све већим степеном независности.

Србија остварила напредак

Шеф Делегације Европске уније у Београду Венсан Дежер оценио је да је Србија остварила знатан напредак на путу ка ЕУ, али је напоменуо да ће одлука о почетку преговора о приступу Унији бити донета на основу напретка дијалога Београда и Приштине и процеса реформи, за шта, како је упозорио, није остало још много времена.

"Јасно је да је Србија остварила напредак и желимо да видимо да се кораци настављају у добром правцу. Не може све бити решено преко ноћи, али важно је да до 16. априла (када ће Европска комисија поднети извештај о напретку) стекнемо осећај да ствари иду у добром правцу и да се постиже напредак", рекао је Дежер.

Рокови су, према његовим речима, јасни - после извештаја ЕК у априлу, 28. јуна ће државе чланице донети одлуку о датуму.

У жижи пажње биће напредак остварен у дијалогу Београда и Приштине, али и у процесу реформи, рекао је Дежер на конференцији за новинаре поводом првог семинара Регионалне академије за демократију.

Дежер је оценио да је у досадашњих пет рунди дијалога остварен напредак и да се почетком марта очекују нови разговори.

"Желимо да видимо даљи напредак, као и спроводјење у дело раније постигнутих договора, посебно Споразума о интегрисаном управљању прелазима, канцеларијама официра за везу, енергетици, телекомуникацијама... Имамо ограничено време и морамо уложити енергију и напоре у том правцу", истакао је Дежер.

Када је реч о процесу реформи, Брисел очекује напредак и у реформи јавне управе и правосудја, борби против корупције, антидискриминацији, заштити мањина и другим питањима, додао је Дежер.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара