Повучен Предлог резолуције о избеглицама

Због додатних консултација из скупштинске процедуре повлачи се Предлог резолуције о поштовању права избеглих и прогнаних, рекао председник Удружења избеглица Миодраг Линта. Резолуцијом се тражило од Владе да покрене дијалог са БиХ, Хрватском и Словенијом о трајном решењу проблема несталих, ратних злочина и имовине.

Председник Коалиције удружења избеглица и посланик Миодраг Линта саопштио је да се из скупштинске процедуре повлачи Предлог резолуције о поштовању људских права избеглих и прогнаних лица због додатних консултација у вези са њеним садржајем.

"Очекујем да ће, након завршених консултација, председник Народне скупштине Небојша Стефановић сазвати посебну седницу о избеглим и прогнаним лицима и другим грађанима који су оштећени у својим имовинским и другим правима у државама насталим на подручју бивше Југославије на којој би се усвојила поменута резолуција", навео је Линта у саопштењу.

Он је подсетио да је предлог резолуције требало да буде прва тачка трећег ванредног заседања Скупштине Србије, које почиње 11. фебруара.

Линта је предлог резолуције предао Скупштини Србије 25. новембра прошле године, након протестне шетња због ослобађајуће пресуде хрватским генералима на скупу испред парламента.

Резолуцијом се тражило од Владе Србије да покрене суштински дијалог са Саветом министара БиХ, као и владама Хрватске и Словеније о проналажењу свеобухватног, правичног и трајног решења проблема несталих, ратних злочина, уништене и одузете имовине и стечених права.

Том резолуцијом се предлагало и да највише законодавно тело треба да констатује да значајан број избеглих и део грађана Србије није остварио своја права у државама насталим на подручју бивше Југославије.

У предлогу резолуције је наведено да Скупштина Србије тражи од владе да у међународној заједници истиче значај поштовања људских права избеглих и прогнаних и грађана Србије који су оштећени, као фактор даљег унапређења добросуседских односа, стабилности региона и помирења међу народима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво