Читај ми!

Корупција, коалиција и калкулација

Уколико буде ванредних избора, то би могло да се догоди у првој половини године или у септембру, оцењују политички аналитичари. Датум избора зависи од односа унутар владајуће коалиције, добијања датума за почетак преговора са Европском унијом као и од тога како СНС планира да искористи свој садашњи рејтинг.

Ванредни избори могли би да се одрже у првој половини године или у септембру, рекли су политчки аналитичари гостујући у емисији Око. Тачан датум али и извесност одржавања избора пре свега зависe од односа унутар владајуће коалиције, добијања датума за почетак преговора са Европском унијом, као и од тога како СНС планира да искористи свој садашњи рејтинг.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Владу је од ванредних избора спасао однос унутар коалиције и то првенствено однос између два кључна играча, Ивице Дачића и Александра Вучића, сматра политички аналитичар Бранко Радун. Утицала је одлука СНС-а да се сада не иде на изборе, иако им је рејтинг висок.

"СНС вероватно желе још неко време, стабилност институција, да доврше ове афере, барем ову фазу, али кључ је заправо био на тренутно најјачој странци, " каже Радун.

Ђорђе Вуковић, каже да се не може закључити на који период су одложени избори.

"Можемо рећи да је СНС проценила да сада држи тај контролни пакет акција. Вероватно је важна ствар не само рејтинг странке већ и процес евроинтеграције. Мислим да ћемо одговор на то да ли су избори одложени добити после одлуке о датуму за отпочињање процеса евроинтеграција," каже политчки аналитичар Ђорђе Вуковић.

Аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је Влада направила полтичики договор да траје, а да је оно што се десило током викенда направило прерасподлеу снага.

"Сада СНС дефинише политку владе, док остала два партнера имају мањи маневарски простор. То се видело у изјавама после те викенд кризе. Дачић је тако понудио своје добре услуге у прекомпозицији власти у Београду што је до сада био захтев СНС-а и то сада руши Ђиласа. Друго спор око диркетора полиције биће решен тако што ће напредњаци ковертирати кандидате," каже Станковић.

Торпедовање Владе

Удар на Ивицу Дачића, сматра Бранко Радун био је велики удар за њега посебно, скандал који га је довео у везу с Шарићевим кланом а који још није разрешен.

Могло се десити да ти удари имају важне политичке последице, а и имаће их свакако на наредним изборима, каже Радун.

"Суштина је да се у овом хаосу најстабилније позиционира Вучић. Он је доминирао у Влади и пре кризе а сад додатно јача његова позиција иако је била број један у Влади. Уз то можда дође до слабљенња Ђиласа. СПС може ово да доживи као удар демократа, па да због тога руше Ђиласа у Београду, рекао је Радун.

Према његовим речима, Вучић има централну позицију у политичкој арени, а да су Дачић и Ђилас у минусу.

Дејан Вук Станковић каже и да је важно што у овом тренутку Влада активно учествује у преговарачком процесу са Приштином како би се испунила агенда коју су потписали Борис Тадић и Кетрин Ештон. На основу тога, додаје, Србија би требало да добије неку врсту охрабрења за наставак европских интеграција а то је, каже, тачка коју су узели у обзир они који су одлучивали о судбини ове Владе. Да је дошло до раксида коалиције било би немогуће наставити преговарачки процес.

Бранко Радун сматра да су ванредни избори мало вероватни јер се "Влада тешко склапа, а кад се склопи тешко је прекомповновати".

"Да би имали промену владајуће коалиције потребно је да имете и неки јак блок у опозицији и једно јаче сучељавање. За сада ДС се још није формирао као вођа позиција. Ђилас још није поставио ствари у својој странци и још није спреман да нападне," оцењује Радун.

Занимљиво је, сматра Радун, видети ко је стајао иза напада на Дачића. Каже да је логичиније да иза тога стоје људи блиски ДС-у који као опозиција желе да дестабилизују Владу.

Истраге о приватизацијама, додаје могле би такође да буду један од мотива јер, како је рекао,  има битних и моћних људи којима сада одговара хаос у Влади.

Дејан Вук Станковић објашњава да је владајућа коалиција заправо купила време да подигне перформансе економије.

"Можете борбу против корупције да учините централном темом кампање али не можете да заобиђете оне теме од којих грађани живе. Зато су они одлучили да себи дају шансу по два питања: једно је ово питање ЕУ где су доста политички инвестирали а друго је да виде да ли могу да ураде нешто на пољу економије," рекао је Станковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво