Патријарх: За опстанак важна слога

Сви Срби, где год живели, морају да се договарају и заједнички иступају јер је то важно за опстанак српског народа у Покрајини, поручио поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј.

Поглавар Српске православне цркве, патријарх Иринеј оценио је да сви Срби, где год живели, на северу Косова, јужно од Ибра или у ужој Србији морају да се договарају и заједнички иступају, јер је то важно за опстанак српског народа у Покрајини.

"Морамо да се договарамо и да око свих питња и проблема и да заједнички иступамо, то се односи на Србе северног Косова, јужно од Косовске Митровице као и на Србе у Србији", рекао је патријарх и додао "да је договор Срба са Косова и Метохије важан за њихов даљи опстанак у Покрајини".

Патријарх је, како је јавила телевизија Мост из Звечана, после литургије у Пећкој патријаршији, разговарао са председницима Општина са севера Косова и начелником Косовско-митровачког округа Раденком Недељковићем.

Начелнк Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић је рекао да су "челници са севера упознали патријарха и владике са ситуацијом у том делу покрајине и изнели забринутост због најновијих догађаја, не само на северу Косова и Метохији већ и јужно од Ибра".

Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић је додао да треба да се преговара, али да је спорно на ком месту, под чијим окриљем и о којим темама.

"Ако се, како се кренуло, постижу парцијални договори плашимо се да ће прича када је у питању независност Косова тиме бити завршена", рекао је председник Општине Звечан Драгиша Миловић.

Патријарх је јуче у Призрену у Цркви Светог Ђорђа служио свету архијерејску литургију уз саслужење девет епископа и свештенства Епархије рашко-призренске.

Након литургије патријарх и чланови синода, епископи сремски Василије, бачки Иринеј, шумадијски Јован и будимско-никшићки Јоаникије, одржали су у епископском седишту седницу Светог архијерејског синода Српске православне цркве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво