Читај ми!

Пастор забринут због инцидената у Војводини

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор упутио писмо председнику Владе Србије и министру унутрашњих послова Ивици Дачићу, у коме наводи дубоку забринутост због погоршане безбедносне ситуације у Војводини.

Из кабинета председника покрајинског парламента, саопштено је да је председник Скупштине Војводине Иштван Пастор упутио писмо председнику Владе Србије и министру унутрашњих послова Ивици Дачићу, у коме је навео дубоку забринутост због погоршане безбедносне ситуације у Војводини.

Дубоку забринутост изазива чињеница да институционални механизми заштите личне и имовинске безбедности у АП Војводини, не функционишу, навео је Пастор у писму.

Указујући на то да је претходну недељу обележио низ догађаја и инцидената који су нарушили безбедност и сигурност грађана Новог Сада, Темерина, Бечеја и Суботице, Пастор је оценио да на овај начин страх, несигурност и зебња, нажалост, постају део свакодневице.

Последњи је час да се предузму неопходни кораци и покрену неопходни институционални механизми како би се безбедност грађана АП Војводине унапредила, наводи се у писму и додаје да ће се ускоро та тема наћи и на седници Покрајинског савета за безбедност.

Пастор је у писму истакао и да га забрињава чињеница што се, поред угрожавања опште личне и имовинске сигурности грађана, дешавају и инциденти који угрожавају међусобно поверење и међунационално поштовање у Војводини.

То поверење и поштовање се стрпљиво и споро гради, али се лако урушава физичким угрожавањем припадника мањинских националних заједница и поништавањем симбола њиховог идентитета, што не смемо дозволити, навео је Пастор.

Он је од председника Владе Србије затражио одговоре на питања које ће конкретне мере Влада и МУП Србије предузети ради остваривања права грађана на живот у безбедном окружењу, на спречавању ескалације међунационалних инцидената, као и заштите, промоције и унапређења Уставом и законом гарантованих права припадника националних заједница у Војводини.

Пастор је у писму Дачићу предложио да се још једном разговара о могућностима попуњавања капацитета МУП-а, као и о јачању механизама заштите имовинске и личне безбедности грађана АП Војводине.

Он је додао да је уверен да се само заједничким радом могу направити помаци и учинити све да се грађани осећају сигурно и безбедно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво