Читај ми!

Притисак на манастир Дечани

Манастир Високи Дечани блокиран јаким полицијским снагама и јединицама Кфора, због протеста руководства општине Дечани и покрета Самоопредељење. "Покушај елиминације Срба", каже игуман манастира Сава Јањић. Протест протекао без инцидената, манастир и даље закључан.

14.30 - Протест општинских власти и покрета "Самоопредељење" завршен без инцидената. Организатори тврде да ће, уколико њихови захтеви не буду услишени, применити друге методе. Тензије и даље трају, рекао игуман манастира Сава Јањић.

13.22 - Јаке снаге Кфора распоређене око манастира Дечани. Братство манастира затражило пратњу Кфора за свештенике. "Демонстрације представљају покушај да се елиминише манастир и последњи симбол српског постојања у овом делу КиМ", рекао за Интернет портал РТС-а игуман Сава Јањић. 

Снаге Кфора распоређене су око манастира Дечани, после протеста руководства општине Дечани и покрета "Самоопредељење". Иако је протест завршен без инцидената, капија манастира је и даље закључана, рекао је за Интернет потрал РТС-а игуман манастира Сава Јањић. Организатори скупа, који тврде да је задужбина Стефана Дечанског, у ствари, "албански манастир и део окупиране земље" поручили су да се неће смирити до испуњења захтева.  

"Јаке снаге Кфора спречиле су пролаз веће групе демонстраната... Невиђено се подиже мржња иако је манастир у прошлости пружао уточиште свима и представља симбол нашег постојања на овим просторима", рекао је игуман Сава Јањић.

Капије манастира Дечани затворене су јутрос, први пут после 13 година, после најава општинских власти у Дечанима и покрета "Самоопредељење" Аљбина Куртија да ће одржати протест испред самог манастира тврдећи да је задужбина Стефана Дечанског, у ствари, "албански манастир и део окупиране земље".

"Ово представља ширење етничке мржње и покушај елиминације Срба, јер су сви остали Срби из овог дела Косова већ протерани", рекао је игуман Сава Јањић.

Припадници Кфора појачали су постојеће барикаде око манастира, чиме су успели да зауставе покушај албанских демонстраната да дођу до тог манастира, али је братство Високих Дечана затражило пратњу за свештенике, страхујући за њихову безбедност.

Суштински, општинске власти у Дечанима, покрет Аљбина Куртија и још неколико неформалних група покушавају да, медијском и политичком кампањом, оборе одлуку косовског Врховног суда и манастиру Дечани одузму 50 одсто његове имовине.

Полиција Косова демантовала је да је у Дечанима одржан протест и додала да је спречила организаторе протеста да на зидине манастира Високи Дечани поставе плакате.

Полиција је саопштила да није дозволила десеторици организатора протеста да на зидине који окружују манастир Високи Дечани поставе плакате "Манастир је наш, дигните руке од албанске земље", "Манастире, не кради нам будућност" и "Манастир је вредност нашег културног наслеђа".

Игуман Сава Јањић обавестио је данас и страна представништва у Приштини, ОЕБС и Еулекс да је манастиру онемогућен нормалан живот и да општина Дечани не само да не поштује законе већ отворено ради на етничком чишћењу те територије.

Епархија рашко-призренска навела је да је намера демонстраната да пред манастиром поставе плакате са увредљивом садржином и подсетила да су се на досадашњим протестима у оближњем граду појављивале пароле и слогани у којима се наводи да тај манастир није српски већ албански и да су монаси на силу окупирали манастир.

"Већ данима манастир Високи Дечани изложен је демонстрацијама које се одржавају у оближњем граду, најувредљивијим порукама и отвореним претњама поводом одлуке Врховног суда Косова да потврди имовинска права манастира", наводи се у Епархији рашко-призренској.

Како је саопштила та епархија, Влада Косова се званично обавезала пред међународном заједницом да ће пружити верске и правне слободе свим верским заједницама, укључујући и СПЦ, и да ће светиње СПЦ бити посебно заштићене.

Манастир Дечани је, од доласка Кфора јуна 1999. године, више пута нападан – три пута је гађан из минобацача, док је једном на манастир испаљен пројектил из ручног бацача. Због тих напада, осуђена је само једна особа.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво