Читај ми!

Искендеров: Немачка не мења став о Косову

Није реално да Немачка промени свој став о независности Косова, али Србија има право да тражи своја права и тeриторије, сматра научни сарадник у Институту за балканистику Руске академије наука Петар Искендеров. Немачкој одговарао рат на Балкану јер је желела да се реши америчких база, каже Искендеров.

Научни сарадник у Институту за балканистику Руске академије наука, Петар Искендеров сматра нереалним да Немачка која је прва признала независност Косова промени свој став о томе, али је и уверен да Србија у новој композицији односа има право да тражи своја права и територије, пре свега када су у питању Срби у БиХ и на северу Косова.

Искендеров сматра да је Немачкој одговарао стални конфликт на Балкану јер је деведесетих година, уједињена и све моћнија, желела да се дефинитивно реши америких база.

У интервјуу за Вечерње Новости, Искендеров подсећа да су Немци у време распада Југославије одиграли важну улогу, и каже да Немачка жели да покаже да је лидер у Европи и да одлучује о Балкану, и да је пресудно то што хоће да оствари оно то је почела, признање Косова.

На питање може ли руски председник Владимир Путин, који има одличне односе са немачком канцеларком Ангелом Меркел, да утиче на праведнији однос Немаке према Србима, Искендеров каже да велике државе своје политичке пројекте "упорно гурају".

Искендеров сматра да је велика грешка то што европски чиновници "умирују Албанце" тако што им стално попуштају па Албанци "иду све даље".

На питање шта може Србија, руски стручњак за Балкан каже да је уверен да Срби имају право да у новој композицији односа траже своја права и територије.

"То се пре свега односи на босанске Србе, као и на Србе са севера Косова. Русија и Србија би требало да траже истомиљенике у другим државама да је садашња подела на Балкану неправедна", рекао је Искендеров.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво