Читај ми!

Највећа очекивања од дијалога

Односи с Косовом и реформа правосуђа, кључни су за извештај Европске комисије о Србији у априлу, кажу у Бриселу. Позитивна оцена министара припремиће терен за одлуку о отварању преговора у јуну.

Висока представница Европске уније Кетрин Ештон позвала је председника Србије Томислава Николића и председницу привремених институција на Косову Атифете Јахјагу на састанак 6. фебруара у Бриселу, саопштила је Европска комисија. Најављене теме су изгледи за нормализацију односа и наставак дијалога Београда и Приштине.

Према најавама први састанак председника Николића и Јахјаге одвијаће се по сценарију утврђеном на састанцима двојице премијера, најпре одвојеним сусретима са Кетрин Ештон, а затим заједнички састанак у троје. Очекује се разговори о свим питањима у вези са нормализацијом односа Београда и Приштине.

Како сазнаје РТС, наредна рунда преговора између премијера Дачића и Тачија требало би да се одржи 19. и 20. фебруара.

У Бриселу се надају да би састанак двојице премијера и њихових тимова у фебруару могао да доведе до одлучујућег помака у решавању питања институција на северу, чији би  детаљи могли бити утврђивани у наредном периоду.

Средином априла Европска комисија и Кетрин Ештон представиће извештај о напретку у дијалогу Београда и Приштине и спремности за отварање преговора који ће се на столу Савета министара наћи 23. априла. Позитивна оцена министара у априлу припремиће терен за одлуку о отварању преговора у јуну.

"Наш пролећни извештај говориће о поправљању односа са Косовом, али и о већем броју других критеријума. Ми ћемо се у пролећном извештају фокусирати на примену реформи у области правосуђа, мањина и осетљивих група. На основу тога ћемо утврдити да ли можемо да препоручимо почетак преговора", рекао је Петер Стано, портпарол комесара за проширење Штефана Филеа.

Међу познатим условима је и договор у области телекомуникација и енергије. Према изворима, питање струје је компликованије јер укључује приходе од транзита електричне енергије преко територије Косова, према проценама од 20 до 24 милиона евра годишње.

Могућа препека су билатерални спорови и примедбе Литваније, на две поништене приватизације у којој су учествовале литванске фирме, и Румуније на права румунске мањине у источној Србији.

Ипак, одлучујуће је Косово. Уз договор о институцијама на северу, струји и телекому, и солидну примену договореног, Србија у јуну може да рачуна на датум, кажу бриселски званичници. Међутим, нико не може са сигурношћу да каже за какав ће се приступ одлучити Немачка у јеку домаће предизборне кампање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво