Читај ми!

Одборничка уравниловка

Колико рада - толико пара, не важи увек за одборнике седам сремских општина. Високе новчане износе правдају развијеношћу северних општина у односу на југ, где њихове колеге по седници добијају и десет пута мање дневнице.

Док се у већини општина у Србији одборницима плаћају дневнице по одржаној седници, седам сремских општина увело је фиксне месечне накнаде локалним представницима без обзира на то да ли има скупштинских заседања.

У општинама Стара Пазова и Пећинци, које исплаћују највеће накнаде, тврде да се тиме мотивише рад одборника. Високе износе правдају и развијеношћу северних општина у односу на југ, где њихове колеге по седници добијају и десет пута мање дневнице.

Тако ће у Старој Пазови они који седе у локалном парламенту за јануар примити накнаде од 20.000 динара, иако није одржана ниједна седница.

Пре децембра одборници Старе Пазове, за долазак на седницу и путне трошкове добијали су по осам хиљада динара. Уместо тога, садашње фиксне накнаде су испуњено предизборно обећање у виду два и по пута већег износа.

"To je награда за рад. Знамо да je у принципу у целој Србији куповина одборника присутна и да је то оно чиме се функционери општина баве, ми желимо то да избегнемо", каже председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

Општина Пећинци је фиксне одборничке накнаде увела још 2004. године. Износ се временом увећавао, због, како кажу, раста цена, али и економског развоја општине. Имају једну седницу месечно, али тридесет одборника, тврде, више ради ван одборничких клупа због великог броја инвеститора у тој општини.

Заменик председника општине Борислав Петковић каже да су имали више седница скупштина и већу одговорност одборника како би повећали стандард грађана, да се што више људи запосли.

"Самими тим то је био повод да се дневнице одборника уведу и ти одборници стимулишу да се укључе максимално у рад", рекао је Петковић. 

Будући да локалне скупштине не заседају више од два до три пута месечно, одборници нпр. Пирота који примају дневнице по седници, тешко могу да се такмиче с колегама из Срема. Да би зарадили 20.000 динара морало би да се одржи најмање 13 седница скупштине.

"Та накнада утврђена је у износу од 60 одсто од дневнице за службено путовање. Она према подацима општинске рачуноводствене служе износи 1.534 динара. Практично сваки одборник заради присуство на седници", каже секретар СО Пирот Саша Јовановић.

Нешто јужније одборници примају који динар више, тачније дневнице од 1845 динара.

"Имам информације да се у неким околним градовима надокнаде крећу на месечном нивоу од пет до 25 хиљада динара у зависности од општине. С обзиром да је општина Лесковац у јако лошој финансијској ситуацији, ја као одборник сам задовољна оним што добијамо", каже Оливера Пешић, одборник СО Лесковац.

Да је економски развој општина ипак главни услов за увођење такозваних одборничких плата показује пример осталих сремских општина. Тако су и у Сремској Митровици, Руми, Шиду, одборничке накнаде увећане за најмање пет хиљада динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се