Читај ми!

Коштуница: Вилхелм потценио гостопримство

Наступи немачког амбасадора у Београду Хајнца Вилхелма о Косову су недопустиви и њима је злоупотребљено гостопримство Београда, оцењује председник ДСС-а Војислав Коштуница.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница оценио је да су недопустиви наступи немачког амбасадора у Србији Хајнца Вилхелма о Косову и да је њима злоупотребио гостопримство Београда.

"Готово свакодневно немачки амбасадор у Србији понавља изјаву да Србија не треба да спречава пријем Косова у УН. Подразумева се да немачки амбасадор добро зна да сагласно међународном и унутрашњем праву није његов посао да води политику Србије", навео је Коштуница у изјави достављеној агенцији Бета.

Према његовим речима, немачки амбасадор је далеко премашио границе уобичајене пристојности и потценио гостопримство које му је указала Србија као страном амбасадору.

"То што се немачки амбасадор позива на председника Владе, да је он први поменуо учлањење Косова у УН, није оправдање за понашање немачког амбасадора. Јер због деловања председника владе затражена је његова оставка и то је унутрашња ствар саме Србије. Подсећамо да је улога немачког амбасадора да заступа интересе Немачке и да је сходно томе он гост у нашој земљи, а не представник стварне власти", истакао је лидер ДСС-а.

Бивши премијер Србије оценио је да такви наступи Вилхелма "нарушавају углед Немачке и упозоравају да Немачка према Србији наступа са позиције силе".

"Због тога је неопходно и крајње је време да се немачки амбасадор врати у пожељне границе деловања страног амбасадора који води рачуна о интересима Немачке, и не меша се у унутрашње ствари Србије", навео је Коштуница.

Немачки амбасадор Хајнц Вилхелм изјавио је за данашњу Политику да сагласност Србије с чланством Косова у УН није услов који је постављен српским властима за добијање датума почетка преговора о приступању Европској унији.

"Наравно, то се односи на овде и сада. На крају ће се ипак наметнути захтев Приштине који ми подржавамо, да Србија не би требало да блокира чланство Косова у УН", рекао је Вилхелм.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се