Пандемија и Србија

После извештаја Савета Европе, све више људи широм света поставља питање да ли је уопште било пандемије новог грипа. Домаћи званичници сматрају да Србија није погрешила када је наручила вакцине против грипа.

Да ли је било пандемије свињског, односно новог грипа - то је питање које ових дана поново поставља све више људи широм света, после објављивања извештаја Савета Европе. У њему, између осталог, пише да постоје јаки докази да пандемија није ни постојала.

Чињеница је да су фармацетске компаније зарадиле више од седам милијарди евра само на залихама лекова за лечење грипа и да је Европи остало 88 милиона неискоришћених вакцина, али и да је нови грип однео 18.000 живота, а у Србији 137.

Сумње да је прича о пандемији велика превара подгрејао је извештај Здравственог комитета Савета Европе, у коме је оцењено да је на одлуке Светске здравствене организације о епидемији, могла да утиче и фармацеутска индустрија.

Нарочито кад се узме у обзир откриће британских медија да су челници СЗО узимали новац од фармацеутских компанија и заузврат преувеличали озбиљност ситуације. Ипак, српски епидемиолози сматрају да нису имали много избора.

"Да ли је све ово пренадувано, да ли је неко на томе зарађивао - све је могуће, свака епидемија је ситуација у којој се измеша много тога", каже Бранислав Тиодоровић, епидемилог и члан Радне групе за борбу против пандемије.

"То је и медицина, политика, бизнис, економија, културолошки, социолошки проблем и у свакој епидемији неко зарадјује, на вакцинама, лековима. Међутим, ја морам рећи, ми смо морали да будемо спремни", рекао је Тиодоровић.

Београђани са којима смо разговарали ипак мисле да је у причу о новом грипу фармацеутска индустрија умешала своје прсте.

И Пољаци нису поверовали у, за многе преувеличану причу о вирусу АХ1Н1, па су били једина европска земља која није купила вакцине против новог грипа.

Кон: Србија нашла праву меру 

Предраг Кон, епидемиолог и председник Радне групе Министарства здравља за праћење пандемије, рекао је да је Србија предузела мере социјалног дистанцирања и да је зауставила ширење вируса кроз школе.

"Са друге стране, Пољска је радила само социјално дистанцирање, а није радила вакцинацију, што је грешка! Друга је ствар је што је имала среће, као и сви ми, што је ово изузетно блага пандемија, без обзира на то што је евентуално уштедела, што је опет корисно, али меру није нашла, меру је нашла Србија, и то тврдим", рекао је Кон.

"Србија је била умерена. Да је планирала као остали, наручила би 14 милиона доза, а не три", истакао је председник Радне групе за праћење пандемије.

Министар здравља Томица Милосављевић поручује да је Светска здравствена организација најауторитативније тело за консултације о некој јавно-здравственој претњи и тврди да је борба против новог грипа један од најбоље икада урађених послова у нашем здравству.

"Нажалост, у проценама епидемије исувише је инсистирано, глобално, на најозбиљнијем сценарију. Међутим, људи се увек спремају за тежи сценарио када нешто планирају", истакао је Томица Милосављевић.

Неки светски медији поново постављају и питање безбедности вакцине и њене даље дистрибуције.

Вакцина коју је купила Србија прошла је контролу и Европске, али и наше Агенције за безбедност лекова, и у Радној групи тврде да је поуздана.

Потрошили смо 200.000 доза, увезли нешто више од 850.000, а остатак од планирана три милиона је отказан. Колико ће то коштати Србију још није познато.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво