Преувеличана пандемија новог грипа

Постоје јаки докази да је Светска здравствена организација у великој мери преувеличала озбиљност пандемије новог грипа "која заправо никад није ни постојала", оцењено у најновијем извештају здравственог комитета Парламентарне скупштине Савета Европе.

У најновијем извештају здравственог комитета Парламентарне скупштине Савета Европе оцењено да постоје јаки докази да је СЗО у великој мери преувеличала озбиљност пандемије новог грипа "која заправо није ни постојала".

"Поступци СЗО, агенција и владе држава Европске уније у погледу пандемије Х1Н1 довели до губитака великих свота државног новца и неоправданих бојазни и страховања око ризика по здравље код европске јавности", наводи се у извештају, који је сачинио британски посланик Пол Флин, а о коме ће Савет Европе расправљати на седници 24. јуна.

Флин је представљајући извештај у петак у Стразбуру рекао да је "у питању пандемија која никад заправо није постојала", а програм вакцинације окарактерисао као "широко распрострањену (примену) плацеба".

У тексту који је усвојен у петак, комитет је указао да је било "озбиљних недостатака" у погледу транспарентности доношења одлуке о избијању епидемије, што је створило бојазни о могућем утицају фармацеутске индустрије на донете одлуке.

Комитет је упозорио да би пад поверења јавности у препоруке СЗО могао да се покаже као "катастрофалан" у случају будућих пандемија, објављено је на сајту СЕ.

Седници је присуствовала Фиона Годли, главни и одговорни уредник часописа "Британски медицински журнал" која је посланицима рекла да су, према истрази коју је спровео тај лист, водећи научници који су учествовали у изради смерница СЗО за прављење залиха антивирусних лекова, добијали новац од фармацеутских компанија.

Комитет је изнео низ хитних препорука у погледу веће транспарентности и бољег управљања у домену јавног здравља, као и мере заштите у случају "непримереног утицаја интересних група".

Комитет се такође заложио за успостављање јавног фонда којим би се подржала независна истраживања, а у чијем би финансирању фармацеутска индустрија била обавезна да учествује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара