Расте број жртава дуванског дима

Наредне године шест милиона људи у свету ће услед пушења умрети од рака, срчаних болести и других обољења у вези са дуваном, упозорава Америчко друштво за рак. Током последње четири деценије проценат пушача је смањен у богатим земљама као што су САД, Британија и Јапан, али је повећан у земљама у развоју.

У најновијем извештају Америчког друштва за рак, упозорава се да ће због пушења наредне године шест милиона људи у свету умрети од рака, срчаних болести, емфизема и других обољења у вези са дуваном уз прогнозе да ће, ако се садашњи тренд настави, 2030. године број жртава достићи осам милиона.

У том документу износи се процена да конзумирање дувана глобалну економију годишње кошта 500 милијарди долара у директним медицинским трошковима, изгубљеној продуктивности и штети за околину, као и да укупни трошкови у вези са дуваном смањују бруто домаћи производ за чак 3,6 одсто, преноси Ројтерс.

Током последње четири деценије проценат пушача је смањен у богатим земљама као што су САД, Британија и Јапан, али је повећан у већини земаља у развоју.

Према најновијим проценама, број пушача у свету достиже милијарду међу мушкарцима - у богатим земљама 35 одсто, а у земљама у развоју 50 одсто мушке популације.

Међу женама је око 250 милиона пушача. Разлика у односу на мушкарце је то што у развијеним земљама ту нездраву навику има 22 одсто жена, а у земљама у развоју девет одсто.

Ризик умирања од рака плућа је преко 23 пута већи за мушкарце који пуше него за оне који не пуше и 13 пута већи за жене које пуше у односу на оне које нису пушачи.

У извештају се истиче да дуван убија између трећине и половине оних који пуше и они у просеку умиру 15 година пре непушача. Излагање пасивном пушењу на послу сваке године убије 200.000 радника широм света.

У 20. веку је од дувана умрло 100 милиона људи, а уколико се не предузму ефикасне мере да се млади одврате од пушења и да садашњи пушачи оставе дуван, у 21. веку ће од дувана умрети милијарда људи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије