Шунка није добра за дечју ужину

Родитељи не би требало да спремају деци ужину са шунком. Од малена деца треба да стекну навику да избегавају месне прерађевине као што су салама, виршле и сланина, упозорава Светски фонд за истраживање рака.

Светски фонд за истраживање рака упозорава да родитељи не би требало деци да спремају сендвиче са шунком за ужину.

Деца би требало да од најранијих дана стекну навику да избегавају месне прерађевине као што су шунка, салама, виршле и сланина.

Светски фонд за истарживање рака указује да постоје убедљиви докази да месне прерађевине повећавају ризик оболевања од рака црева. 

Досад није било истраживања утицаја конзумирања месних прерађевина на здравље деца, докази који постоје о штетности те хране за одрасле су довољно убедљиви, наглашавају у Светском фонду, а преноси британски "Индипендент".

Шунком се повремено "почастити" 

Марни Крејз, директор за едукацију деце Светског фонда за истраживање рака, истиче да је конзумирање месних прерађевина и само једном сваког дана исувише за децу и да би она морала да схвате да је то храна којом се могу само повремено "почастити", уколико је уопште једу.

Родитељима се такође саветују да избегавају да деци дају премасну или сувише калоричну храну, као и слатка пића јер она подстичу таложење килограма и гојазност у одраслом дому, која се доводи у везу са раком.

Наводи се негативан пример ланца британских супермаркета "Сејнзбери", који на свом вебсајту представља "пеперами" грицкалице на бази саламе у секцији "дечијих пакета за ужину", мада тај производ садржи 44 одсто масти. Само један комад "пеперамија", тежак 25 грама, има 126 калорија и 11 грама масноће.

Марни Крејз напомиње да су бар дечије ужине оброци које је лако контролисати чак и када родитељи немају превише времена да се тиме баве. На пример, стављањем неке салате у сендвич, ужина постаје један од оброка који задовољавају препоруку да дете свакодневно поједе пет порција воћа и поврћа.

Још једну порцију ових намирница могло би да представља и мало паковање воћног сока уместо неког нездравог газираног напитка.

У исхрани деце препоручује се и непрерађена пилетина, риба и нискокалоричан сир.

Стручњаци процењују да би у Британији могло да се спречи 3.700 случајева рака црева годишње кад би сви јели само 70 грама мање месних прерађевина недељно - што одговара трима режњевима сланине.

Светски фонд за истраживање рака поручује и ограничење уноса куваног црвеног меса на 500 грама недељно.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије