Умерена активност продужава живот

Људи који старећи остају бар умерено активни имају изгледе да дуже поживе од оних који су "изашли из форме", показује истраживање новозеландског тима са Универзитета Отаго.

Истраживање новозеландског тима са Универзитета Отаго показало је да људи који старећи остају бар умерено активни имају изгледе да дуже поживе од оних који су "изашли из форме".

На узорку од готово 4.400 одраслих особа, новозеландски стручњаци, на челу са др. Сандром Мандић, утврдили су да 20 одсто оних који су најмање физички спремни под двоструко већим ризиком од смрти у наредних девет година од истог процента испитаника који су у првој наредној групи по нивоу физичке спремности, преноси Ројтерс.

У овом истраживању су узети у обзир и фактори као што су гојазност, повишен притисак и дијабетес.

"Наши налази указују да седећи начин живота, пре него разлике у кардиоваскуларним ризичним факторима или годишту, представља објашњење за двоструко већу смртност међу физички најнеактивнијим појединцима у односу на оне који су само нешто више активнији од њих", констатује др Мандић.

Тридесет минута умерене активности 

Докторка наглашава да чак две трећине најмање активних испитаника није испуњавало ни препоручени минимум физичке активности од најмање 30 минута умерене активности (на пример брзог ходања) бар пет пута недељно.

У студији су учествовале 4.384 особе, средњих година или старије, чија је физичка спремност тестирана ходањем на покретној траци између 1986. и 2006. године. Сви они су потом праћени по девет година у просеку.

Када су ове особе подељене у пет група по нивоу физичке спремности, испоставило се да је четвртина њих из групе која је била најмање "фит", умрла током трајања истраживања, док је у групи одмах до њих по физичкој спремности у том периоду умрло 13 одсто испитаника.

Истовремено је међу физички најспремнијима током истраживања умрло само шест одсто испитаника.

Интересантно је да су међу испитаницима из свих група регистроване мале разлике у физичкој активности током већег дела њиховог одраслог живота.

Разлике су, међутим, биле веће у последњим годинама пре почетка истраживања.

"Будући да је скорашња физичка активност та која пружа заштиту, важно је одржавати је редовно, током читавог живота" наглашава др Мандић.

Докторка такође напомиње да је важно да физички активни буду сви - и они који пате од гојазности, високог притиска и холестерола, као и они који су витки и генерално у добром здравственом стању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије