New York Post: Ничији апартман!

После распада Југославије, на Парк авенији у Њујорку остао је стан у којем су некада живели југословенски изасланици при УН. Државе бивше СФРЈ не могу да се договоре како да поделе стан вредан 20 милиона долара, који је празан већ 19 година, пише "Њујорк пост".

Последње бојно поље у распаду Југославије је стан од 20 милиона евра на Парк авенији у Њујорку. Дванаест година по окончању крвопролића на Балкану борбе се настављају око напуштеног дуплекса који је некада био у власништву бивше комунистичке државе на једној од најбољих адреса Манхетна.

Раскошни стан на адреси Парк авенија 730 ускоро би могао бити понуђен на продају, али пет зараћених страна прво треба да се договоре ко ће бити посредник и да поделе избледело сребро и кристал покривен прашином.

"Ово је затварање последњег поглавља", рекао је Милан Милановић, заменик амбасадора Србије у Уједињеним нацијама.

Дуплекс, некада дом изасланицима Југославије при УН, испражњен је 1992. године, када је Југославија почела да се распада.

Нови купац стана површине 215 квадратних метара могао би да се дружи са бившим водитељем емисије 60 минута Мајком Валасом, који живи у стану преко пута.

Дуплекс има шест спаваћих соба, четири купатила, два полукупатила и 19 година таложене прљавштине и прашине.

Фарба се гули са плафона дневне собе наранџасто-розе боје. Сребрни сервис за ручавање у свечаној трпезарији плаче за полирањем. Кухиња садржи микроталасну пећ величине клима-уређаја, а у шпајзу се још налази тегла мараскино вишње и таи соса.

Југославија је купила стан 1975. године за 100.000 долара, када је Јосип Броз Тито владао земљом.

Намештај је остао од последњег станара, Дарка Силовића, последњег амбасадора при УН који је заступао Социјалистичку Федеративну Републику Југославију.

Када је држава почела да се распада 1992. године Силовић, Хрват, дао је оставку на функцију амбасадора, протестујући против српске владавине. Он је првобитно одбио да напусти стан у Парк авенији, који би прешао у руке његовом заменику, Србину.

Дуплекс је постао ничија земља, колатерална штета усред свађе држава које су настале. Пет република - Србија, Словенија, Босна, Хрватска и Македонија - траже власништво над станом. Суд је 1995. године одлучио да је по среди политичка ствар, а не ствар суда.

На крају, Србија је почела да плаћа рачуне, који сада износе до 12.300 долара месечно. Међутим, с обзиром на то да је власништво још неутврђено, Србима или другим дипломатама није дозвољено да живе у стану.

Споразум из 2001. године, које су потписале настале државе, формирао је оквире за поделу имовине Југославије у целом свету, али је стан на Менхетну остао пуст и заборављен.

Очекује се да ће споразум о продаји стана у Парк авенији бити постигнут ове недеље у Сарајеву. Када посредници буду коначно одабрани и продаја обављена, Србија ће добити 39,5 одсто прихода, према формули изведеној из економске моћи сваке југословенске републике.

Након тога, Србија треба да поведе и другу битку, да поврати два милиона долара које је платила за одржавање празног стана током 19 година. 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво