Читај ми!

Time: Генерал и Марио у служби Пуковника

Амерички магазин "Тајм" објавио је причу о двојици ветерана ратова на тлу бивше Југославије, који су напустили Гадафијеве снаге у последњих десетак дана, пошто је постало извесно да ће дугогодишњи владар Либије изгубити битку против побуњеника.

Магазин преноси причу пензионисаног генерала бивше ЈНА и дугогодишњег Гадафијевог саветника, чије име није наведено, који је Триполи напустио 21. августа.

"Тамо је владао хаос", рекао је. "Цео систем се једноставно распао. Знао сам да ће се то догодити. Четири седмице нисам разговарао са Гадафијем... Није желео да ме саслуша", рекао је пензионисани генерал, наводећи да је либијски лидер био "будала".

"Не можете се борити са НАТО-ом и бити тврдоглави лудак као тај човек".

Други саговорник магазина је хрватски ветеран Марио, артиљерац из Босне, који је редове Гадафијеве војске напустио пре десетак дана, пошто је од пријатеља у либијској војсци чуо да ће се "све брзо завршити, јер је све већ договорено". Истовремено, Гадафија су напустили плаћеници из Јужне Африке.

Марио је испричао да је предводио јединицу коју су, махом, чинили борци из Чада и са југа Либије, али да су Гадафијеве снаге биле недисциплиноване, али да све то није представљало проблем док нису почели ваздушни напади НАТО-а.

"Друга страна је била једнако лоша, ако не и гора и Гадафи би их смрвио да се није умешао НАТО", рекао је Марио, наводећи да је до почетка јула трећина његових бораца дезертирала или прешла на страну устаника.

Марио тврди да је у Гадафијевом комплексу видео журке на којима су конзумирани алкохол и дрога, које су праћене "свеопштим развратом", али и да је било озбиљних тензија између Гадафијевих синова Сеифа ел Ислама и Мухамеда.

Марио је навео да је "Гадафи ангажовао неколико југословенских бораца, углавном Срба да му помогну у борби против НАТО-а и устаника", али да су, један по један, напуштали Триполи.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво