Читај ми!

Der Spiegel: Косовска игра лутака

Неразвијена привреда, незапосленост и корумпирани политичари већи проблем за Косово од питања статуса, пише немачки недељник Шпигл. Север Косова под утицајем Београда, Тачи под утицајем Америке, наводи лист.

Манипулисани избори, лоша привреда и корупција разлози су што на Косову нема напретка, оцењује немачки политички недељник Шпигл у данашњем броју.

Подсећајући да је до сада 77 земаља признало Косово као независну државу, лист наводи да се, у најмању руку, за један део света не поставља питање о статусу, већ о стању - шта се са Косовом дешава и ко тамо влада.

„Владајућа коалиција Хашима Тачија је ослабљена. Бившем шефу ОВК се пребацује да је фалсификовао последње парламентарне изборе, а у једном извештају Савета Европе он се терети за учешће у трговини органима заробљених Срба, при чему он обе оптужбе оспорава", пише Шпигл.

Надељник напомиње да главни и одговорни уредник листа Коха диторе није усамљен у мишљењу да Тачи још влада, зато што је Америка преко њега пребацила своју заштитничку руку.

Лидер „Самоопредљења" Аљбин Курти, када је реч о томе ко и како влада, каже да су косовски политичари, у најбољем случају, добри бизнисмени и то у сопственом послу.

Косовски политичари су, према његовом мишљењу, пре свега марионете, преноси Шпигл.

„Косово је можда формално независно, али није суверено", каже Курти.

Шпигл наводи да на северу Косова Београд осигурава свој утицај преко учитеља, полицајаца, лекара који се плаћају из Србије.

Курти, за кога немачки лист наводи да је елоквентан и да, ако треба, може да говори на течном енглеском, највећи проблем види, међутим, у приштинским властима и Тачија назива „лоповом који краде од свог народа".

Премда ЕУ, са својом Еулекс мисијом на Косову делује још од 2008. године, у партијама и парламенту је, према подацима "Транспаренси интернешенел", порасла корупција, пише Шпигл.

Указујући на то да је међународна заједница од краја рата 1999. године за Косово издвојила око четири милијарде евра, лист наглашава да тамо скоро да и нема индустрије и да се, чак и црни и бели лук увозе из Кине, да већина људи живи од донација из дијаспоре и да је незапосленост и даље 50 одсто.

„Беда је велика, као и фрустрација становништва", описује Шпигл ситуацију на Косову, наводећи да на једном зиду, недалеко од владиних зграда стоји графит: „Самоопредељење је будућност", а поред тога, избледелим словима, али читљиво: „Тито, недостајеш нам".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво