Стогодишњица оснивања кибуца

Поводом оснивања првог кибуца, Деганије, на Гециманском језеру, 29. октобра 1910, израелска влада је пре неколико дана у њему одржала седницу, како би истакла значај кибуцког покрета за настанак и опстанак земље. "Историја кибуца је славна страна Израела", речено је на седници израелске владе.

Деганију су основали Јевреји досељеници из Русије, на земљи купљеној од Арапа. Убрзо настаје и други кибуц, Деганија-Б. Највише их је основано, око 150, између 1940. и 1950. године.

Реч "кибуц" (плурал: кибицим) значи окупљање. Основна идеја била је, заправо, социјалистичка: желело се да се земља заједнички обрађује.

Док су у колхозима радници били без власништва, становници кибуца су заједнички поседници земље. Сваки члан је радио у складу са могућностима и способностима, а трошио је према стварним потребама.

Тежило се да Израел постане држава радника и сељака. Обедује се заједнички, деца расту у дечјем дому, а не код родитеља, плате нема. Жене су потпуно равноправне. Осим заједничке трпезарије, обједињено је прање рубља, поправка кућних предмета, обуће, кројачница.

Кибуц има лекара и апотекара, а услуге се не плаћају. Практикује се тзв. базична демократија. Руководство се бира на годину дана, ређе, на две године.

Протеклих деценија, посебно због привредних криза у Израелу, дошло је до бројних измена у основној "идеологији", али основа је сачувана. Неки су увели елементе тржишне привреде и давања неке врсте малих плата.

У кибуцима су рођени и одрасли многи познати Израелци. Међу њима је био у свету познати политичар и шеф генералштаба Моше Дајан. Садашњи председник Шимон Перез растао је у оближњем кибуцу Авуот.

Данас има 267 кибуца, од којих 16 верских, а у њима живи 130.000 становника. Последњих година, није створен ниједан нови.

У њима је данас само око 3,5 одсто становника Израела. Они производе 40 одсто пољопривредних производа. На опште изненађење, последњих месеци, број оних који су се определили да живе у кибуцу порастао је за више хиљада.

У Израелу има и око 400 полукибуца, заснованих за заједничкој задругарској имовини.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво