Рок за предају листа за београдске изборе 16. фебруар

Градска изборна комисија прогласила је шест изборних листа за локалне изборе у Београду, а на њима ће право гласа имати око 1,6 милиона бирача, на око 1.183 бирачка места.

Пет дана и ноћи стижу кутије у Градску изборну комисију. Шест листа је већ ушло у изборну трку, а да се не поткраде грешка, најпре проверавају оверитељи.

"Радимо ван радног времена, излазимо у сусрет странкама. То је озбиљан, велики посао, али неупоредиво мањи него када смо радили на парламентарним изборима", каже председник Koморе jaвних бележника Миодраг Ђукановић. 

На терену је више од 180 оверитеља.  

"Имамо 103 мобилне екипе које су спремне у сваком тренутку. Тренутно су избори расписани само за Београд, Аранђеловац и Бор, ми тамо исто имамо бележнике. Данас кад би била потреба, ми бисмо могли 50 оверитеља из свих ових околних места да обезбедимо", напомиње Ђукановић. 

И то је тек прва провера. Оверене изјаве бирача морају да се подударе са бирачким списком.  

"Наравно да је посао стручно, технички и физички јако компликован и обиман. 110 кандидата треба преконтролисати, све кандидатуре, сву документацију. Проверава се у електронском облику да ли они имају бирачка права али проверавају се и папирнате изјаве које су донете у кутијама, гледамо сваку изјаву, утврђујемо да ли је оригинал, да ли су печати оригинал да нису скенирани као што се дешавало", каже председник Градске изборне комисије Зоран Лукић. 

Овлашћени предлагачи – регистроване политичке странке, коалиције регистрованих политичких странка и групе грађана имају рок до 16. фебруара да предају своје листе за градске изборе у Београду. Како ће изгледати збирна листа, Градска изборна комисија треба да одлучи до 21. фебруара.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво