Читај ми!

Светске агенције о изборима у Србији

Преносећи да ће парламентарни избори у Србији бити одржани 6. маја, светске агенције истичу да ће влада која буде формирана после тих избора повести земљу у преговоре о чланству у ЕУ.

Светске агенције пренеле су да ће парламентарни избори у Србији бити одржани 6. маја, истичући да ће влада која буде формирана после тих избора повести Србију у преговоре о чланству у ЕУ.

Ројтерс преноси резултате анкета о рејтинзима Демократске странке и Српске напредне странке, али и процену да вероватно ниједна од њих неће освојити већину потребну за самостално формирање владе.

Британска агенција се осврће и на спекулације да би те две странке, после вишегодишњег огорченог ривалитета, могле удружити снаге са циљем спровођења реформи које су неопходне за улазак Србије у ЕУ, након што је овог месеца постала званични кандидат за чланство у ЕУ.

И агенција АП, преносећи информацију о расписивању избора за 250 посланика парламента, истиче да ће се на изборима у мају водити жестока борба између демократа и националиста.

Агенција наводи да националисти оптужују проевропску владајућу коалицију за економске проблеме, раст незапослености и корупцију, док је на страни демократа чињеница да је Србија овог месеца постала кандидат за улазак у ЕУ, оцењује АП.

Француски АФП примећује да ће ово бити први редовни избори од збацивања Слободана Милошевића с власти у октобру 2000. године и додаје да се очекује да ће ЕУ бити кључна тема проевропске коалиције у предизборној кампањи председника Бориса Тадића, будући да су избори расписани само неколико недеља пошто је Србији додељен статус кандидата за чланство у ЕУ.

Франс прес као главне актере избора наводи "продемократски табор" и "националистичку проруску опозицију на челу са Српском напредном странком популистичког лидера Томислава Николића".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се