Читај ми!

Настављено суђење "Врачарцима", оштећени испричао како је дошло до његовог рањавања

У Специјалном суду у Београду у наставку суђења припадницима групе "Врачарци", оптуженима за три тешка убиства и шест покушаја тешких убистава, оштећени С. Д. је испричао како је дошло до његовог рањавања. Приказани су и одузети предмети из станова оптужених.

С. Д. је рекао да је 29. децембра 2019. године дошао у Београд из Новог Пазара након што се преко "Скај" апликације повезао са особом ради куповине опојне дроге кокаин.

Додао је да је своја сазнања пренео тадашњем начелнику Слободану Миленковићу, који га је позвао да дође у Београд како би учествовали у акцији којом би утврдили ко је желео да прода тај кокаин.       

Нагласио је да му је чим су дошли до локације где је требало да се види са тим мушкарцем нешто било сумњиво због чега се вратио до свог аутомобила у којем су били његов пријатељ и Миленковић и затражио пиштољ, који је узео од тог друга, док се Миленковић противио његовој одлуци да носи пиштољ са собом.

Његов друг, чије име није помињао, био је у бекству и због тога није ишао да се нађе са особом са којом је уговорен састанак.

Навео је и да су тада “сви имали Скај телефон” и да је он дао такав телефон Миленковићу много пре тог догађаја.

С. Д. је рекао да је дошао на место састанка и чекао мушкарца са којим је претходно договорио куповину кокаина, што су, како тврди, испратили Миленковић и полицајци из његовог одељења, распоређени у четири аутомобила.

Те вечери С. Д. је, како је посведочио, донео око 35.000 евра у случају да је требало да покаже или да тај новац преда мушкарцу са којим се састаје.

Kада је наишао мушкарац обучен у црно, који је навукао ролку преко лица и извадио пиштољ и запуцао, С. Д. је, како наводи, почео да трчи и пуцао на нападача.

Појаснио је да су након његовог рањавања припадници Четвртог одељења дотрчали до њега и заједно са његовим пријатељем га ставили у кола и одвезли у болницу.

С. Д. је нагласио да нема никакве везе нити сазнања о Радоју Звицеру ни о Џонију (Никола Вушовић), а за себе је рекао да је "пензионисани дилер".

Испричао је да је једном био осуђен за трговину дрогом и да нема смисла да он из Новог Пазара долази у Београд како би купио дрогу.

На питање где је пиштољ из ког је пуцао, С. Д. је рекао да је питао полицајце где је, а да су му они рекли да су га бацили.

С обзиром да се против С. Д. води поступак поводом тог догађаја за изазивање опште опасности и угрожавање сигурности, судија му је дозволила да не одговори на питање чији је био пиштољ.   

Тужилац је С. Д. питао да ли придружује кривичном гоњењу, на шта је одговорио да неће да гони неког за кога није сигуран, а на питање судије да ли истиче имовинско-правни захтев је одговорио да не истиче.

Оптужени А. М. је С. Д. питао да ли је он пуцао на њега, а С. Д. је рекао да сигурно није он, јер је виши од њега, док је нападач био отприлике његове висине.

Од оптужених је рекао да познаје Ј. С., са којим је, како тврди, био у добрим односима, додајући да се после рањавања повукао на Голију и да је тамо живео у викендици.

Његов телефон са апликацијом "Скај" су након његовог рањавања узели полицајци, а када су га вратили та апликација је била угашена.

С. Д. је иначе на данашње суђење доведен из притвора Окружног затвора у Београду.

Приказани одузети предмети од "Врачараца"

У наставку суђења, у Специјалном суду приказана је писана документација, између осталог и потврде о привремено одузетим предметима из станова оптужених, као и панцир и неколико мобилних телефона који су пронађени код окривљеног Ђ. K.

Окривљени Д. М. тврдио је да је новац, који су полицијски службеници нашли у његовом стану, заправо "црквени новац", односно донације за грађење цркве, додајући да је уз новац била и свеска у којој су имена људи који су новац донирали.

У стану једног од оптужених пронађен је и пиштољ за који његови браниоци тврде да је вештачењем доказано да не може да испаљује бојеву муницију.

Н. K., који је оптужен да је свог пријатеља Александра Шарца намамио у један тржни центар где је и убијен, на питање судије о пореклу новца, односно 35.000 евра колико понађено у стану у којем је живео, рекао је да је то породични новац.

Појаснио је да су за рођендан ћерке добили око 15.000 евра, док су супруга и он скупљали паре да купе ћерки локал, додајући да је његова супруга запослена, док он има своју ауто-перионицу и рент-а-кар агенцију.

Н. K. је истакао да његова мајка има грађевинску фирму у Црној Гори, те да су они "добростојећа породица", док је навео и да живе у изнајмљеном стану. У том стану пронађена су и два ручна сата марке "ролекс", за које Н. K. тврди да је један његова супруга имала када су се упознали, а да је други он добио од своје мајке по изласку из Сремске Митровице.

Л. Ц. је појаснио да је 71.000 евра, новац који је уплаћен на његов рачун, што потврђује уплатница која је пронађена у његовом стану, стекао од продаје непокретности коју му је оставио покојни отац.

Након изнетих доказа адвокати су изнели своје примедбе на доказе.

Суђење се наставља сутра приказивањем остатaка писане документације.

Укупно оптужено 45 особа

На оптуженичкој клупи је 28 оптужених, док је њих 17 одсутно, неки су у бекству, а неколико њих је у затворима у Европи.

Према наводима из оптужнице, вође ове групе су Никола Вушовић, Урош Пиперски и Радоје Звицер, који је иначе означен као вођа "кавачког" клана.

У овом предмету оптужено је укупно 45 особа, док се у одсуству суди 17, међу којима су и вође групе Никола Вушовић, Радоје Звицер и Урош Пиперски.

Група се терети за убиства 20. марта Александра Халабрина, 10. септембра Драгана Ристића и 17. октобра 2020. године Александра Шарца.

Звицер и Вушовић терете се и да су од 2019. до 2022. године организовали групу, чији припадници су између осталог цијанидом покушали да отрују Страхињу Савића који се налазио у притвору у Црној Гори и био је спреман на сарадњу са истражним органима те државе.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво