Тачију и осталима настављено суђење исказом сведока

Испитивањем 46. сведока данас је у Специјализованим већима Косова у Хагу настављено суђење бившим лидерима такозване ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, који је говорио о отмици чланова своје породице у Ораховцу у јулу 1998. године.

На почетку суђења тужилац Специјализованих већа Нико Барлинк рекао је да су породицу сведока привели припадници тзв. ОВК у околини Ораховца, а потом раздвојили на две локације - отац и брат су му послати у Малишево, а мајка, снаја и новорођени нећак у бившу полицијску станицу.

"На основу онога што је мајка испричала сведоку 17. јула 1998. године, оца, брата, мајку, снају и новорођеног нећака сведока заробили су припадници ОВК у околини Ораховца. Отац и брат сведока су колима одвезени у Малишево, док су мајка, снаја и новорођени нећак задржани у бившој полицијској станици у Малишеву око осам дана. Мајка сведока је могла да чује јауке мушкараца који су били у подруму зграде. Осмог дана су мајка, снаја и сестрић сведока изведени из зграде и заједно са осталим женама и децом стављени у аутобус поред српских мушкараца везаних руку и оборених глава", рекао је Барлинк.

Како је рекао отац и брат сведока нису били у аутобусу и сведок их више никада није видео, преноси Коха.

Именован нови адвокат

Амерички адвокат Лука Мишетић, пореклом из Хрватске именован је данас за главног Тачијевог адвоката, објављено је на сајту Специјализованих већа. Он је на тој позицији заменио Грегорија Кихоа и Џоа Ридера који су тиме и званично разрешени те дужности.

"Секретар Специјализованих већа Косова је окончала услуге Грегорија Кихоа и Џоа Ридера као Тачијевог браниоца/кобраниоца и именовала Луку Мишетића као главног браниоца оптуженом", наводи се у објави.

Мишетић је познат по заступању хрватског генерала Анте Готовине пред Хашким трибуналом. Крајем јануара адвокати Грегори Кихо и Џо Ридер и њихови правни тимови поднели су захтев за повлачење са случаја Хашима Тачија пред Специјалним судом у Хагу, због "неиспуњавања обавеза бившег председника тзв.

Косова и лидера тзв. ОВК" према њима, као и да је Тачи "разумно упозорен" да ће они тражити раскид уговора уколико обавеза не буде испуњена. Тада се огласило и Министарство правде привремених приштинских институција и саопштило да је од 2020. године из буџета привремених институција плаћена правна одбрана бившег лидера тзв. ОВК Хашима Тачија више од три и по милиона евра.

Након што су Тачијеви адвокати одустали од случаја, уз образложење да нису плаћени, министарство на челу са Аљбуљеном Хаџију саопштило је да су обавезе према адвокату Луки Мишетићу испуњене, у складу са Упутством и Споразумом.

У Хагу је у току суђење бившим вођама тзв. ОВК Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, у случају названом "Тачи и други" који су оптужени за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини. Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара