Читај ми!

Подигнута оптужница против 30 особа, међу њима и инспектори - оштетили буџет Србије за више од 195 милиона динара

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду подигло је оптужницу против укупно 30 окривљених за више коруптивних кривичних дела, којима је причињена директна штета буџету Републике Србије од 195.296.000,00 милиона динара.

Оптужницом, која је предата Вишем суду у Београду на одлуку о потврђивању, окривљенима се на терет ставља 29 радњи извршења кривичних дела: Удруживање ради вршења кривичних дела, Пореска превара у вези са порезом на додату вредност, Неосновано добијање и коришћење кредита и друге погодности, Прање новца и Злоупотреба службеног положаја.

Тужилаштво је предложило суду да због опасности да би могли да понове кривична дела у кратком временском периоду продужи притвор за шест окривљених,  међу којима су и два пореска инспектора, која су недавно лишена слободе.

И даље су на снази наредбе о забрани располагања у односу на некретнине осумњичених, луксузна возила, као и наредбу о забрани располагања новчаним средствима са динарских и девизних рачуна осумњичених и са њима повезаних трећих лица.

Оптужница је подигнута против С. П., А. Н. (који је у бекству и за којим је расписана потерница), А. К., Н. М., Г. П., В. П., Р. Ш., С. Ч., Н. П., М. Ч., З. С., С. П., Р. Г., Ж. Љ., С. С., П. П., Б. Ц., Д. П., Д. П., И. П., Д. М., З. М., Т. Ф., М. Р., М. П., Љ. Р., С. П., А. С. као и против Д. С. и А. П.

Сумња се да су С. П. и А. Н. од 17. јануара 2021. до 15. августа 2022. године у Земуну, на више различитих локација – седишта фирми ПД “Panatic System”, ПД “D&A Agent”, PD “Wazex group”, ПД “Hobby adv Sistem, ПД “Fud city”, ПД “A-NET MCMXCII”, ПД “Scanius”, ПД “Matić šped” и ПД “VP Gold”, организовали групу која је имала за циљ вршење кривичних дела Пореска превара у вези са порезом на додату вредност из Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Приказивали лажни промет робе

Они су осмислили план за вршење кривичних дела и договорили се да преко окривљених припадника групе преузму контролу над управљањем и руковођењем више привредних друштава и то С. П. над ПД “Panatic System”, ПД “D&A Agent”, ПД “Wazex group”, ПД “Hobby adv Sistem”, ПД “Fud city”, а А. Н. над ПД “A-NET MCMXCII”, ПД “Scanius”, ПД “Matić šped” и ПД “VP Gold”, при чему су између тих привредних друштва створили привид обављања легалне привредне делатности путем фиктивног промета и лажних трансакција.

На основу непостојећих пословних трансакција они су међусобно сачињавали и размењивали улазне и излазне фактуре и пратеће исправе, као покриће за то што су у месечним пореским пријавама неосновано тражили и добијали поврат пореза на додату вредност од Министарства финансија Републике Србије.

Они су, како се сумња, на основу лажно сачињене пословне документације, путем лажних чињеница и сачињавањем фактура са неистинитом садржином приказивали лажни промет робе, па су на основу тога подносили пореске пријаве пореза на додату вредност неистинитог садржаја Пореској управи и извршили незаконит поврат пдв-а.

Новцем куповали станове, пословне просторе, скупоцене аутомобиле...

Новац добијен од незаконитог поврата пдв-а и од неосновано добијеног кредита, осумњичени су искористили за куповину станова, пословног простора, скупоцених возила, техничке робе, као и за сопствене потребе, у укупном износу вишем од 109.221.009,00 динарана који начин су извршили кривично дело Прање новца.

Начелник Одељења за пореску контролу филијале Пореске управе Земун А. П. и порески инспектор у тој филијали Д. С. терете се за кривично дело Злоупотреба службеног положаја, извршено у периоду од 14. јуна 2021. године до 13. јула 2021. године.

А. П. је, како се сумња, својим парафом оверио и одобрио Записник о извршеној пореској контроли који је сачинила Драгана С, иако је знао да није извршен попис залиха робе и да нису предузете све потребне радње провере.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво