Читај ми!

Настављено суђење Дијани Хркаловић, саслушана два сведока

У Специјалном суду у Београду данас је саслушањем оштећеног настављено суђење бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић поводом оптужби да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и процесуирање криминалаца, а са њом су на оптуженичкој клупи још двојица бивших полицајаца.  

Поред осталог, оптужним предлогом Хркаловићева се терети да је након подношења кривичне пријаве угоститеља и бизнисмена Ж. K. 1. децембра 2017. године против осуђиваног криминалца Дарка Елеза, тадашњем начелнику новосадске полиције Милораду Шушњићу тражила да стави Елеза на мере тајног надзора.

На тај начин су, Хркаловићева и Шушњић, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења и спречи да се према њему обаве друге мере, попут тајне пратње.

На данашњем суђењу је сведочио оштећени Ж. К. о претњама које је добијао од Елеза, због чега га је пријавио полицији два пута.   Први пут је, како је навео, сачињена службена белешка а други пут је поднео кривичну пријаву.  Након пар дана Ж. К. је, како тврди, добио информацију да Елез зна да га је он (Ж. К.) пријавио, због чега је Елез њему поново претио.

Претње је, како је објаснио, прво добијао преко других људи, а касније и телефонским путем.

Оштећени је све пријављивао полицајцу Г. Р. , а након пријаве, Ж. К. је сазнао да је полицајцу забрањено да га контактира. Ж. К. је рекао да је добио савет да се склони из Србије на неко време, што је он урадио и са породицом отишао у Грчку.

На аеродрому по повратку из Грчке сазнао је да "му се нешто спрема на аеродрому", због чега је своју породицу пустио да пре њега изађе из аеродрома. 

Ж. К. тврди да када је приступио на пасошку контролу, полицајци су га одвели у посебну просторију где су га задржали и тада је, како је, прецизирао "проживео психичку тортуру".

Након четири сата, пустили су га са аеродрома, али чим је изашао и ушао у такси, дошла је интервентна полиција која га је такође претресла, када је сазнао да му је полиција "ставила НИK" (надзор и контрола).

На питање браниоца да ли познаје Хркаловићку и Шушњића, оштећени је одговорио да их не познаје.

Следећи сведок Б. И. који је сачинио службену белешку о претњама Елеза Ж. К., рекао је да је предао белешку надређеном Г. Р., а који му је тада рекао да је овај случај већ пријављен у Београду, због чега ту белешку није завео у дневни извештај. Следеће суђење заказано је за 25. октобар.

За шта се терете Хркаловићева, Шушњић и Миленковић

Оптужена Хркаловић, као и некадашњи начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић и другооптужени бивши начелник за специјалне истражне методе Дејан Миленковић су негирали извршење кривичних дела која им се стављају на терет. 

Хркаловић је раније негирала да познаје вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића, 30. јануара 2017. године у центру Београда.

Она је такође негирала наводе да је наложила начелнику новосадске полиције да Дарка Елеза стави под оперативну одбраду како би га заштитила да не могу друге полицијске управе да га надзиру.

Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловићка се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора.

Поред горе наведеног, Хркаловићева се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у Београду.

Kасније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе "Принципи", међу којима је седам тешких убистава.  Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дела.    

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво