Саслушани сведоци у наставку суђења Дијани Хркаловић

Саслушњем сведока У Специјалном суду у Београду настављено суђење бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић поводом оптужби да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и процесуирање криминалаца, а са њом су на оптуженичкој клупи још двојица бивших полицајаца.

Први сведок Р. В, припадник МУП-а, одговарао је на питања о полицијског акцији "Мангуста" у склопу које је настао видео и аудио снимак разговора покојних адвоката Драгослава Мише Огњановића и Драгослава Милорадовића.

Сведок је рекао га је оптужени Дејан Миленковић током једног службеног пута, а након телефонског разговора, питао ко може да обради материјал амбијеталног снимка разговора покојних Драгослава Мише Огњановића и Драгослава Милорадовића, на шта је сведок Р. В. предложио С. K.

Kако тврди сведок, касније је сазнао да на поменутом материјалу није побољшан аудио-снимак, како је иначе била пракса, већ је део тог снимка исечен.

Сведок је навео да му је касније колега којем је наложено да обрише део снимка С. K. рекао је да је "дошао један човек који је преслушао снимак и рекао где да се брише", додајући да је ту особу послао оптужени Дејан Миленковић.

Р. В. је нагласио да је за сваки случај наложио С. K. да сачува оригинални снимак, док је на питање одбране рекао да није чуо да је то брисање дела материјала наложила оптужена Хркаловић.

Сведок С. K. који је иначе припадник МУП-а сектора за специјалне истразне методе, а који је брисао део материјала, је навео да не може да се сети човека који је тог дана рекао од ког до ког минута да се брише део снимка.

С. K. је навео да је о том брисању одмах обавестио свог надређеног Ристу В, који му је рекао да сачува оригинал верзију на компакт диску и да га преда њему.

 И овај сведок је рекао да није имао контакт са оптуженом Хркаловићевом.

Након паузе суд ће испитати још два сведока.

Оптужена Хркаловићева, као и некадашњи начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић и другооптужени бивши начелник за специјалне истражне методе Дејан Миленковић су на претходним суђењима негирали извршење кривичних дела која им се стављају на терет.

Хркаловић је раније негирала да познаје вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића, 30.јануара 2017. године у центру Београда.

Такође је негирала наводе да је наложила начелнику новосадске полиције да Дарка Елеза стави под оперативну обраду како би га заштитила да не могу друге полицијске управе да га надзиру.

Бранилац Храковићеве, адвокат Владимир Ђукановић је раније суду предложио саслушање тадашњег министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића као сведока, као и бившу Вишу јавну тужилтељку Наташу Kривокапић и бившег директора полиције Владимира Ребића.

Тужилаштво тражи казну затвора од пет година

Суд је Хркаловићевој укинуо кућни притвор са електронским надзором 6.јуна прошле године у ком је била од 31. марта прошле године.

Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловићева се терети за два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора.

Хркаловићева се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у Београду.

Kасније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе "Принципи", међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.

Хркаловићева се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дела.

Оптужним предлогом Хркаловићева терети да је Шушњићу након подношења кривичне пријаве Желимира Kрештелице 1. децембра 2017. године против Елеза, тражила да се на мере тајног надзора стави Елез.

На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.

Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловићева је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара