Читај ми!

Завршен исказ жене из Ораховца, сведока тужилаштва у поступку против Тачија и осталих вођа "ОВК"

У Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу завршено је испитивање сведока у поступку против бивших лидера тзв. ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Одговарајући на питања Специјалног тужилаштва, чији је сведок, Д. Б. је испричала како су њу и остале жене из Ораховца 1998. године припадници тзв. ОВК одвели на једну локацију, док су све мушкарце из тог места ставили у подрум једне куће.  

Како је испричала, тада је могла да чује како припадници тзв. ОВК туку мушкарце. Жене су касније пребацили у манастир, испричала је Д.Б, па затим на другу локацију када их је Црвени крст ослободио. Рекла је и да од тада није видела свог сина и супруга.

Након испитивања тужилаштва, сведоку је још пар питања поставила одбрана, након чега је  испитивање Д.Б. завршено.

"Ја докле год могу не одустајем од истине. Хвала вама што сте ме позвали, ово је као да сам видела сина и супруга", рекла је она плачући.

Суђење се наставља 28. августа. На почетку суђења 3. априла окривљени су заједно са својим браниоцима изнели уводна излагања и тада су сви негирали оптужбе.

У овом поступку одобрено је учешће 140 жртава.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора тзв. ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.     

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора. У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.     

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису била активни учесници у непријатељствима. Наводи се да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на КиМ, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против тзв. ОВК.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво