Продужен притвор царинском агенту "Ц&А" за још 30 дана

Виши суд у Београду продужио је за још 30 дана притвор царинском агенту А. Ј. оптуженом да је злоупотребама оштетио буџет Србије и себи прибавио противправну имовинску корист од преко 750 милиона динара.

Виши суд је вратио предмет првостепеном суду на поновно одлучивање, потврђено је Танјугу.

Претходно је Апелациони суд усвојио жалбу браниоца окривљеног на решење о продужењу притвора и вратио Вишем суду да поново одлучи, међутим Виши суд је поново продужио притвор окривљеном.

Недавно се Виши суд у Београду решењем огласио стварно и функционално ненадлежним за суђење у овом предмету, јер сматра да је за поступање надлежно Посебно одељење за организовани криминал Вишег суда у Београду (Специјални суд).

Тренутно се чека правоснажност тог решења.

Крајем јануара Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду је подигло оптужницу против А. Ј.

Он се сумњичи да је у својству царинског агента са квалификованим електронским сертификатом, запослен у привредном друштву "Quehenberger Logistič SRB" доо Шимановци извршио продужено кривично дело Злоупотреба положаја одговорног лица у периоду од јануара 2019. до септембра 2021. године и кривично дело Прање новца током 2019. и 2020. године.

Захтев за привремено одузимање станова 

Тужилаштво је поднело и захтев да се од окривљеног привремено одузме стан у изградњи у кули Б на 22. спрату у Београду на води са гаражним местом, затим два стана на Новом Београду и једна гаража.

А. Ј. се терети да је искоришћавањем својих овлашћења царинског агента за компанију "Ц&А МОДА РС" доо Београд сачињавањем и оверавањем царинско-финансијске документације са неистинитом садржином (царинске декларације и ино-фактуре) за робу која је из Кине допремана бродом, контернејски у Луку Ријека у Хрватској, посредством хрватских аутопревозника транспортовао у Србију.

Како се сумња, на основу 65 спорних царинских декларација прибавио противправну имовинску корист од 750.562.946,52 динара, за који износ је оштетио буџет Србије.

Тако стечени новац је улагао у куповину некретнина, чије се привремено одузимање тражи, иако је знао да новац потиче из кривичног дела.

Током досадашње финансијске истраге уочена су електронска плаћања путовања на егзотичне дестинације, луксузан живот у иностранству, куповина у различитим модним радњама реномираних произвођача и друго, што све указује на расходе далеко веће од легалних прихода, саопштило је раније тужилаштво.

Осумњичен А. Ј. (49), је ухапшен 22. јула 2022. године.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво