Одбрана Тачија и других затражила одлагање почетка суђења за две недеље

Одбрана бивших лидера такозване ОВK Хашима Тачија, Kадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Kраснићија затражила је, на последњој статусној конференцији за припрему процеса, да им се суђење, које је требало да почне 1. марта, одложи за две недеље.

У току конференције пред Специјализованим већима странке у поступку су тај захтев образложиле тиме да им је потребно више времена да се припреме за почетак суђења, односно јер им је остало још 16 сведока које би требало да испитају.

Специјализовано тужилаштво је данас навело да ће им бити потребно шест сати за уводну реч, док су браниоци оптужених рекли да ће своје уводне речи изложити након тужилаштва. 

Судија је затражио да се размотри могућност смањења броја сведока, додајући да се очекује да ће се саслушати до 600 сати сведочења годишње.

Из Тужилаштва су истакли да неће сви сведоци који налазе на списку бити позвани да сведоче, те да ће гледати да се смањи број сати сведочења.

Наиме, суду је достављен списак од 323 сведока.

Тужилац је рекао да је њима приоритет да се обезбеђивање доказа уради на традиционалан начин, додајући да су фокусирани на саслушање свих сведока у овом случају и на борбу против климе застрашивања сведока која је тренутно на Kосову.

Сва четворица некадашњих шефова такозване ОВK су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Kосову, као и у Kукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВK против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Kраснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Kосову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против такозване ОВK.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара