Укинута пресуда шефу пословнице КБЦ банке, понавља се суђење

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је М.Ћ. био осуђен на казну кућног затвора од десет месеци, јер је као шеф пословнице "КБЦ" банке преваром противправно присвојио 25.000 евра од оштећеног лица и предмет вратио на поновно суђење.

Другостепени суд је усвојио жалбу браниоца окривљеног, укинуо првостепену пресуду Основног суда у Мионици и предмет вратио на поновно суђење, наводи се у одлуци објављеној на сајту тог суда.

Првостепеном пресудом М.Ћ. је за кривично дело превара био осуђен на казну кућног затвора од десет месеци уз електронски надзор, као и на новчану казну у износу од 100.000 динара.

По налажењу Апелационог суда изрека пресуде првостепеног суда је нејасна, а дати разлози су такође нејасни и противречни, што је последица погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, при чему је повређен кривични законик на штету окривљеног.

Такође, суд у образложењу наводи да се пресуда по закону не може засновати на исказима сведока датих у парничном поступку, као и да је првостепени суд пропустио да цени то што је окривљени вратио новац сведоку З.Ђ.

У укинутој пресуди се наводи да је окривљени као шеф пословнице "КБЦ'' банке у Љигу, оштећеном Д.Ђ. лажно приказао да ће целокупан износ који од њега преузме положити на девизни рачун те ће та сума од 25.000 евра имати карактер орочене девизне штедње.

Оштећени му је предао 25.000 евра, коме је новац претходно поверио његов рођени брат, након чега је окривљени дао оштећеном да потпише уговор у ком је наведен износ од 20.000 евра, што је оштећени и учинио не гледајући детаље у документима.

На тај начин, како се наводи у првостепеној пресуди, М.Ћ. је присвојио 5.000 евра, да би након неког времена окривљени поново позвао оштећеног и рекао му да треба да потпише још неку документацију, али му је дао да потпише документацију у вези подизања преосталих 20.000 евра са рачуна, што је оштећени и урадио.

Окривљени је на тај начин прибавио противправну имовинску корист у износу од 25.000 евра, за који износ је оштетио оштећеног.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво