Читај ми!

Почело поновљено суђење за паљење куће новинара Милана Јовановића; Симоновић: Нисам крив

У Другом основном суду у Београду, уводним излагањима, почело је поновљено суђење бившем председнику Општине Гроцка Драгољубу Симоновићу поводом оптужби да је друге оптужене подстрекавао да запале имовину новинара портала "Жиг инфо" Милана Јовановића 12. децембра 2018. године.

На почетку данашњег рочишта оптужени су се кратко изјаснили о кривици и негирали да су они одговорни за паљење куће новинара.

Тужилаштво је у уводном излагању инсистирало да се оптужени у поновљеном поступку опет саслушају, а предложио је суду и њихово суочавање.

Бранилац оптуженог Симоновића Виктор Гостиљац је истакао да у целости оспорава оптужни предлог, наводећи да у извршењу кривичног дела нема умишљаја како се наводи у оптужници.

Такође, он је предложио суду да се саслуша супруга оптуженог Владимира Михајловића, док је други адвокат Симоновића тражио да се саслушају и Симоновићева супруга и деца.

Одбрана је затражила да се издвоји из предмета грађевинско вештачење, захтевајући да се обави ново комисијско вештачење Јовановићеве куће.

Бранилац Александра Мирковића, коме се суди у одсуству јер је у бекству, је предложио суду да изузме из предмета исказ његовог брањеника који је дао у Полицијској станици Младеновац, тврдећи да је незаконито саслушан.

Одбрана је затражила да се из предмета изузму и саслушања Михајловића и Владимира Новаковића.

Адвокат оштећених, породице Јовановић је рекао да остаје при истицању имовинско правног захтева.

Следеће суђење заказано је за 29. септембар када ће оптужени моћи детаљно да изнесу своју одбрану.

Поступајући судија је на претходном рочишту спојила предмет против Новаковића са овим поступком, пошто је Апелациони суд укинуо првостепену пресуду којом је Новаковић био осуђен на четири године и вратио првостепеном суду на поновно суђење.

Након укидања првостепене пресуде којом су Симоновић, Владимир Михаиловић и Александар Маринковић били осуђени на вишегодишње казне затвора овај предмет добио је да суди нови судија, пошто је претходни отишао у пензију.

Предмет ће међутим водити и нови тужилац уз асистенцију претходног Предрага Миловановића којем је то на лични захтев одобрило Државно веће тужилаца чији је члан.

Маринковићу који се терети као директни извршилац кривичног дела, суди се у одсуству јер је од 2020. године у бекству, и за њим је расписана међународна потерница.

Сви се терете за кривично дело "изазивање опште опасности".

Симоновић је од почетка процеса категорички негирао оптужбе, Јовановић тврди да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника Општине.

Наиме, у ноћи између 11. и 12. децембра 2018. године запаљен је аутомобил Јовановићеве супруге, а пожар се тада проширио на гаражу и део куће.

У пожару је причињена материјална штета, али нико није повређен.

Симоновић се терети да је друге оптужене подстрекавао да у знак опомене запале имовину Јовановића.

У овом предмету одмах на почетку истраге, певачица Бојана Цветковић Шијацки, признала је кривицу и закључила споразум са тужилаштвом на основу којег је осуђена на шест месеци кућног затвора и новчану казну од 50.000 динара.

Она је признала да је довезла Маринковића до места Јовановићеве куће, где је кривично дело почињено.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво