Читај ми!

Укинута осуђујућа пресуда Драгољубу Симоновићу за паљење куће новинара

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је на четири године и три месеца затвора био осуђен бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић због оптужби да је остале оптужене подстрекавао да запале имовину новинара портала "Жиг инфо" Милана Јовановића 12. децембра 2018. године.

Суд је истом одлуком наложио да му се суђење понови пред Другим основним судом у Београду, као и оптуженима Александру Маринковићу и Владимиру Михаиловићу који су били такође осуђени четири године затвора.

Апелациони суд у Београду је усвајио жалбе браниоаца оптужених наводећи да се њима основано указује на чињеницу да постоји разлика између изреке јавно објављене пресуде 23. фебруара 2021. године и изреке писменог отправка пресуде који је сачињен и достављен учесницима кривичног поступка.

"Такође, основано је изјављеним жалбама указано да је суд, мењајући последицу из основног облика кривичног дела, начинио битну повреду поступка с обзиром на то да пресуда нема уопште разлога и у њој нису наведени разлози о чињеницама које су предмет доказивања што чини битну повреду одредабама кривичног поступка", наводи се у образложењи одлуке у коју је Танјуг имао увид.

Апелациони суд налази и да је основано изјављеним жалбама указано да је првостепени суд изменио диспозитив пресуде у односу на оптужни акт, не дајући разлоге за то, при чему је образложио само чињеницу да је из изреке изоставио занимање оштећеног (да је новинар), наводом да занимање оштећеног није обележје кривичног дела.

У жалбама је указано да је суд у доказном поступку прочитао и исказ привилегованог сведока који на главни претрес није био позван, а што је супротно одредби члана 406, став 2. ЗКП којом је прописано да се записници о ранијим испитивању лица која су ослобођена дужности сведочења (члан 94, став 1. ЗКП) не смеју извести, ако та лица нису уопште позвана на главни претрес, па како је и на овај пропуст суда основано указано, то је пресуда и из овог разлога морала бити укинута.

Оптужени се терете за кривично дело "изазивање опште опасности".

Симоновић од почетка процеса категорички негирао оптужбе.

Тужилаштво је иначе за Симоновића тражило максималну казну од осам година затвора за кривично дело за које га терети - "изазивање опште опасности извршено подстрекавањем".

Јовановић од почетка тврди да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника Општине.

Шта се догађало у децембру 2018. 

Наиме, у ноћи између 11. и 12. децембра 2018. године запаљен је аутомобил Јовановићеве супруге, а пожар се тада проширио на гаражу и део куће.

У пожару је причињена материјална штета, али нико није повређен.

Симоновић се теретио да је друге оптужене подстрекавао да у знак опомене запале имовину Јовановића.

Александар Маринковић се терети као директни извршилац кривичног дела, али је од прошле године у бекству, и за њим је расписана међународна потерница, а поступак је према њему раздвојен.

Игор Новаковић и Владимир Михаиловић су на почетку истраге, признали паљење куће по налогу Симоновића, док су на суђењу то негирали.

Симоновић је раније у својој одбрани у целости негирао извршење кривичног дела и описао свој став према Јовановићевом новинарству и порталу за који ради.

У овом предмету одмах на почетку истраге, певачица Бојана Цветковић Шијацки, признала је кривицу и закључила споразум са тужилаштвом на основу којег је осуђена на шест месеци кућног затвора и новчану казну од 50.000 динара.

Она је признала да је довезла Маринковића до места Јовановићеве куће, где је кривично дело почињено.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво