Читај ми!

Папићу 16 месеци затвора због враћања возила Миљковићу

Виши суд у Београду првостепено је осудио на казну затвора од годину дана и четири месеца бившег заменика начелника СБПОК-а Горана Папића, јер је у априлу 2020. године ургирао да се истог дана врати заплењено блиндирано возило Марку Миљковићу, сада оптуженом за организовање криминалне групе и низ тешких кривичних дела. Одобрен додатни рок за жалбу на захтев браниоца. Тужилаштво најавило да ће се жалити на висину изречене казне.

Суд је Горану Папићу, поред затворске казне од 16 месеци, изрекао и меру безбедности забране вршења позива, делатности и дужности у трајању од 10 година, а у казну затвора му се урачунава време проведено у притвору.

Поступајући судија је приликом изрицања пресуде рекао да скоро нико од сведока на овом суђењу није говорио потпуну истину, осим тројице полицијских службеника који су тог дана сачинили службену белешку о враћању аутомобила Миљковићу.

Приликом одмеравања казне суд је од олакшавајућих околности ценио Папићево држање током суђења, те да је породичан човек и да раније није осуђиван, док је од отежавајућих околности ценио Папићеву високу позицију у СБПОК-у, као и да је недопустиво да службеници раде супротно од онога због чега је СБПОК формиран.

Папић је присуствовао изрицању пресуде, а његов бранилац је тражио додатни рок за жалбу, што је суд дозволио.

Током суђења Папић је негирао оптужбе, тврдећи да му је тадашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао да разговор са Миљковићем у просторијама СБПОК-а буде кратак и без непотребног задржавања.

Папићеве тврдње Стефановић је на претходном рочишту оспоравао, наводећи да га није позвао и издао такво наређење.

Папић је оптужен за кривично дело трговина утицајем за које је законом запрећена казна од једне до осам година затвора.

Тапушковић: Судија од почетка суђења био пристрасан

Адвокат Бранислав Тапушковић, бранилац бившег заменика начелника СБПОК-а Горана Папића, тврди да је председник судског већа био пристрасан и да је током поступка чинио повреде Законика о кривичном поступку.

Тапушковић је подсетио да је и на почетку поступка тврдио да председник већа показује одређену пристрасност, што је и споменуо на суђењу, али није тражио његово изузеће, јер, како каже, то углавном штети оптуженом.

"Онда је председник већа сам тражио своје изузеће, што је био први знак да се на њега вршио притисак", рекао је Тапушковић новинарима испред суда и додао да је након тога председник већа наставио да суди без објашњења става председника суда о тој одлуци.

Адвокат Папића сматра да је ова пресуда пример да извршна власт злоупотребљава суд, те да могу да се промене устави и правила по којима тужилаштво треба да буде независно, а да судови имају интегритет, али како је он оценио, то се још дуго неће догодити.

Према мишљењу Тапушковића, неспорно је утврђено да Папић нема никакве везе са враћањем возила Марку Миљковићу и да се преко ове пресуде, како сматра, "опрао и спасио сам врх полиције", који је, како је казао, имао став да се не задржавају блиндирана возила због безбедности људи који их возе, а који су углавном из криминогене средине.

Адвокат је рекао да се тадашњи министар Небојша Стефановић интересовао за предмет, те да ће након решавања предмета Дијане Хркаловић и осталих, у којима се тврди да су одређени докази уништени, како је закључио Тапушковић, све доћи на своје место.

Тужилаштво најавило жалбу

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду уложиће жалбу на данашљу пресуду.

"Тужилаштво ће се жалити на висину изречене казне, имајући у виду друштвену опасност кривичног дела и службену позицију окривљеног у СБПОК-у, која треба да буде најеминентнија служба МУП-а за борбу против свих облика организованог криминала", изјавио је Виши јавни тужилац у Београду Ненад Стефановић.

Што се тиче изречене мере безбедности забране вршења позива полицијског службеника од 10 година, тужилаштво је задовољно, јер је мера изречена у максималном трајању, колико је тужилаштво и предложило, додао је Стефановић.

Подсетимо, тужилаштво је у оптужном предлогу затражило од суда да Папићу изрекне казну од четири године затвора, као и меру безбедности забране вршења позива, делатности и дужности.

Папић је ухапшен 9. марта 2021. године, а притвор му је укинут 29. априла исте године и брани се са слободе.

МУП је тада саопштио да се Папић сумњичи да је 15. априла 2020. године, користећи свој положај руководиоца у СБПОК-у, посредовао да се не изврши службена радња која би се морала извршити, односно захтевао од тадашњег руководиоца Полицијске управе за град Београд да се лицу које је сада у притвору одмах врати блиндирано возило које је од њега тада привремено одузето. Истог дана возило је враћено Миљковићу.

Миљковић је заједно са Вељком Беливуком оптужен да је организатор криминалне групе, која се сумњичи за злочиначко удруживање, седам тешких убистава, препродају дроге, држање и ношење оружја, отмицу и силовање.

Против Папића недавно је Посебно одељење за сузбијање корупције поднело суду још један оптужни предлог, којим га терети за кривично дело трговина утицајем.

Тим оптужним предлогом Папић, као и Бранислав Пандур се терете да су у ноћи између 11. и 12. септембра 2020. године, као старешине у Служби за борбу против организованог криминла (СБПОК) МУП-а Србије, искоришћавањем својих службених положаја, спречили хапшење и процесуирање припадника криминалне групе Н. К.

По том оптужном акту почетак суђење им је заказан за 8. новембар.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво