Читај ми!

Вукчевић: Преузео сам предмет "Битићи"

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да је преузео истрагу у предмету "Битићи", у оквиру које је до сада саслушано 179 сведока, укључујући и бившег команданта Жандармерије Горана Радосављевића Гурија, као и да тај случај остаје приоритет Тужилаштва за ратне злочине.

Ја сам преузео вођење случаја "Битићи" и нико од мојих заменика није искључен из поступка, рекао је Тужилац Владимир Вукчевић за Данас, преноси Бета.

"Одлучио сам да појачам тим и одредио још једног свог искусног заменика да поступа у овом предмету. Он је радио на најзахтевнијим предметима попут случаја 'Овчара' и многим другим. Предмет 'Браћа Битићи' остаје приоритет за Тужилаштво за ратне злочине", изјавио је Вукчевић.

Додао је да је и у Служби за откривање ратних злочина при Министарству унутрашњих послова "такође начелник преузео вођење тима који у полицији истражује овај случај".

"До сада смо саслушали 179 сведока, на главном претресу и у истрази, међу њима и Горана Радосављевића Гурија, који је пре осам година саслушан у својству грађанина. Овај предмет је био приоритетан од када смо почели да радимо на њему и настављамо, без обзира на то што је компликован и опасан. Све процесне радње које смо предузимали, а помагали су нам и припадници ФБИ, иду у правцу да се за убиство браће Битићи правди приведу одговорни", рекао је тужилац.

Браћа Или, Агрон и Мехмет Битићи, који су по оптужници српског Тужилаштва за ратне злочине били припадници такозване "Атлантске бригаде" која је деловала у склопу Ослободилачке војске Косова, ухапшени су крајем јуна 1999. године због илегалног уласка у тадашњу Југославију због чега их је суд у Прокупљу осудио на 15 дана затвора.

Четири дана пре истека казне изведени су из затвора, одведени у Петрово Село у источној Србији, где су 9. јула убијени. Њихова тела нађена су 2001. године у једној од две масовне гробнице у том месту.

За њихово убиство у Србији је вођен судски поступак против двојице полицајаца, Сретена Поповића и Милоша Стојановића, који су правоснажно ослобођени оптужби.

Случај "Битићи" помиње се као један од највећих проблема у односима Србије и САД.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се