Случај Ивановић: Неосновани и оптужница и притвор

Ниједан од преко 20 сведока тужилаштва до сада није директно повезао лидера Грађанске иницијативе СДП-а Оливера Ивановића са оптужницом која га терети за ратни злочин над цивилним становништвом почињен на Косову 1999. године, указали су саговорници "Танјуга".

Адвокат Оливера Ивановића Небојша Влајић рекао је Танјугу да до сада ниједан сведок тужилаштва није директно оптужио Ивановића, те да тужилац нема доказа за вођење овог поступка.

"До сада је у суђењу против Оливера Ивановића и четворице других Срба из Косовске Митровице саслушано око 25 сведока. Као што сви у судници виде, ниједан од тих сведока није директно оптужио Оливера Ивановића и тиме се потврђује оно што смо ми из одбране говорили од самог почетка, да јавни тужилац нема ниједан доказ за вођење овог поступка", подвукао је Влајић.

Према његовим речима, Ивановић нема од чега да се брани, јер га нико и не оптужује, али да суд у последње време све озбиљније одбија захтеве одбране да се Ивановић брани са слободе.

"Што се тиче пуштања Оливера Ивановића на слободу, ми то тражимо од првог тренутка, међутим, видимо да у последње време суд све озбиљније то одбија", навео је Влајић.

Извршни директор Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) Павле Димитријевић оценио је да се испоставља да је сврха процеса против Ивановића да он што дуже буде у притвору.

"Очигледно је да је само суђење Оливеру Ивановићу још једном потврдило оно што су сви већ и претпостављали, а то је да је главна сврха саме оптужнице и самог процеса заправо да Оливер Ивановић буде што дуже у притвору", нагласио је Димитријевић.

Према његовим речима, у наредном периоду очекивано је да се оваквим развојем догађаја појача притисак на суд у смислу да се донесе коначна одлука да се Ивановић брани са слободе.

Мирослав Ивановић, судија Окружног суда у Косовској Митровици, наглашава податак који, како каже, сада излази на видело, а који се износи од почетка - да се против Оливера Ивановића и још 12 људи водила Унмикова истрага 2000. године и да је она завршена.

"Тадашњи међународни тужилац добио је кривичну пријаву од полиције да покрене истрагу против Оливера Ивановића и још 13 лица, коју је одбацио услед недостатка доказа, а ради се управо о изјавама сведока које се и данас појављују у овом поступку", подсећа Ивановић.

Након одбацивања те кривичне пријаве, обавеза тужиоца је била да списе упути оштећеним лицима уколико желе да сами покрену кривичну истрагу пред судом.

Према његовим речима, два лица са листе оштећених су покренула тај кривични поступак и поднела међународном суду кривичну пријаву.

Суђење Оливеру Ивановићу почело је 18. децембра прошле године, а оптужен је да је починио кривично дело ратног злочина над цивилним становниšтвом 1999.

Случај Ивановић повезан је са четворицом Срба Драгољубом Делибашићем, Илијом и Небојшом Вујачићем и Александром Лазовићем, којима оптужницом прете вишегодишње казне затвора ако на суду буду потврђени наводи оптужнице за убиство и покушај убиства.

Сва петорица оптужених Срба изјаснили су се раније да нису криви за дела која им се стављају на терет.

Суђење се наставља 5. маја када би по распореду исказ требало да да сведок тужилаштва Превеза Абраши.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије