Oдбијен захтев за понављање поступка "Татон"

Апелациони суд у Београду правоснажно je одбио захтев за понављање поступка против правоснажно осуђењих за учешће у убиству француског навијача Бриса Татона, у септембру 2009. године.

Захтев за понављање поступка, који је правоснажно окончан у октобру 2011, поднели су 31. августа 2012. браниоци двојице осуђених на вишегодишње казне затвора Ивана Грковића и Дејана Пузигаће, преноси Танјуг.

Овом одлуком Апелациони суд потврдио је решење Вишег суда у Београду за одбијање понављање поступка и одбио жалбе бранилаца, чиме је ставио тачку на тај случај.

У образложењу одлуке Апелациони суд наводи да се сагласио са закључком из првостепеног решења да новопредложени докази не представљају доказе на основу којих се кривични поступак може поновити.

"Верзија критичног догађаја према којој је покојни Брис Татон скочио са платоа Обилићевог венца у ограђени простор, између гараже и степеништа које из Улице маршала Бирјузова воде на плато Обилићевог венца, искључена је након детаљног разматрања током првостепеног и другостепеног поступка", наводи се у образложењу одлуке.

На овај начин је окончано одлучивање о дозвољености понављања кривичног поступка, који је започело пре више две и по године, колико је трајала правна дискусија и преписка између њих Вишег и Апелационог суда у Београду.

Захтев за понављање поступка је ванредни правни лек и може се поднети само уколико се након правоснажно окончаног кривичног поступка појаве нове чињенице и докази који би утицали на другачији исход суђења и казни.

Браниоци окривљених су предлагали саслушање сведока који су нису саслушавани током суђења, а то су радник обезбеђења у гаражи на Обилићевом венцу Драган Црепуља, који је наводно Татону први пришао након пада преко зида, подигао га и прислонио уз зид, а други сведок је Светлана Бубања која је прва звала Хитну помоћ.

Апелациони суд у Београду крајем јануара 2012. преполовио је казне осуђенима, преиначивши пресуду Вишег суда којом су били осуђени на укупно 240 година затвора.

Правоснажном пресудом Апелационог суда 14 нападача на Татона добило је укупно 123 године затвора.

Брис Татон је претучен 17. септембра 2009. у центру Београда, непосредно пред утакмицу Партизан–Тулуз, а неколико дана касније је у болници подлегао повредама.

Првооптужени у том случају Ђорђе Прелић прошлог лета је после вишегодишњег бекства изручен из Спаније Србији и упућен на издржавање казне. Он, међутим, има право да тражи да му се суђење понови, јер је осуђен у одсуству на 15 година затвора.

Оптужени су према пресуди током масовне туче опколили Татона, тукли га ногама и рукама док је леžао на тротоару, гађали га пепељарама и чаšама и ударали палицама и бакљама.

Потом су га одвукли и притисли на ограду степениšта и намерно га бацили са висине од 4,28 метара у простор између степениšта и гараžе, а потом се разбеžали у разним правцима.

Татону су нанете теšке повреде главе и бројне друге повреде, од којих је 12 дана касније преминуо у Клиничком центру Србије.

Уставни суд Србије одбацио је и уставну жалбу бранилаца осуђених за учешће у убиству француског навијача, јер је утврдио да у току кривичног поступка окривљенима није повређено право на правично суђење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије