Хаг одбацио Шешељев захтев за поступак против Брамерца

Првостепено веће Хашког трибунала донело је данас одлуку према којој није надлежно да одговори на захтев хашког оптуженика и лидера радикала Војислава Шешеља да против главног тужиоца Трибунала Сержа Брамерца покрене дисциплински поступак.

У образложењу одлуке у вези са Шешељевим захтевом да Веће против Брамерца покрене дисциплински поступак, као и да Брамерц буде разрешен дужности налогом Савета безбедности, констатује се да је Шешељ више пута упућивао исти захтев и позива се да се убудуће од тога уздржи, саопштио је Хашки трибунал, преноси Танјуг.

"Веће позива оптуженог да се уздржи од понављања захтева који је већ разматран и одбачен. Такав поступак представља кршење процедуре које Веће више неће моћи да толерише", истиче се у закључку.

Веће наводи да је Шешељ најновији захтев за покретање дисциплинског поступка против Брамерца упутио 17. априла тврдећи да главни тужилац није независно поступао у вези са хрватским и европским политичким инстанцама и да је био пристрасан у његовом случају.

У одвојеном мишљењу, које се слаже са једногласном одлуком Већа, председавајући судија Жан-Клод Антонети наводи да судије нису компетентне да покрену било какав дисциплински поступак против главног тужиоца Трибунала. Он, такође, указује да би главни тужилац требало да, као и судије, ужива апсолутни имунитет.

Лидер СРС се 12. новембра 2014, после скоро 12 година вратио у Србију, након што је пуштен на привремену слободу због лошег здравственог стања. Он је био у притвору Хашког трибунала од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао.

После суђења које је почело у јесен 2007, пресуда је требало да буде изречена 30. октобра 2013, али је то одложено након што је Трибунал усвојио његов захтев за изузеће судије Фредерика Хархофа због пристрасности.

Од тада траје упознавање новог судије Мадаје Нијанга са предметом, а председник Трибунала Теодор Мерон најавио је да ће то потрајати до средине 2015. године након чега ће почети већање судија о пресуди.

Судско веће Хашког трибунала донело је 6. новембра 2014. одлуку да буде привремено пуштен на слободу, а Влада Србије претходно је Трибуналу доставила гаранције за његово ослобођење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара