Читај ми!

Крчмар: Власти БиХ подижу број муслиманских жртава

Сведочећи у одбрану Ратка Младића, званичник Републике Српске за нестала лице Горан Крчмар оптужио је власти у Сарајеву и Међународну комисију за нестале (ИЦМП) да "увеличавају" број муслиманских жртава широм БиХ, укључујући и у Сребреници.

Горан Крчмар, који се несталима бави од средине рата, рекао је да "до сада никада није објављен списак несталих Муслимана", без којег је "бесмислено обављати попис тела" пронађених жртава, пише дописник Бете из Хага.

Сведок је "опасном... савршеном манипулацијом" назвао поступак тужилаштва БиХ и ИЦМП да "вишак делова" већ сахрањеног тела, односно накнадно пронађене кости, ставе у једну врећу и прогласе одвојеним "случајем", а затим их, уз образложење да не могу бити идентификовани помоћу ДНК анализе, сахране као непознату, Н. Н, особу.

"Њихова процена је да (тренутно у БиХ) има 7.000 таквих 'случајева', а... број стварних тела у мртвачницама не би смео и могао прећи 2.500", рекао је Крчмар.

Оптужница Младића (72), ратног команданта Војске РС, терети за геноцид на око 7.000 Муслимана у Сребреници у јулу 1995. Експерти тужилаштва сведочили су, раније током суђења, да је до сада идентификовано око 6.500 жртава.

Објашњавајући да је "'случај' остатак од већ сахрањеног тела", сведок је констатовао да ће се "на тај начин створити Н. Н. тела и биће сахрањена, а да пре тога нисмо успоставили списак несталих".

"Велики број 'случајева' добија статус Н. Н. тела и сахрањен је тамо где су ексхумирани, у Сребреници на пример... Овим начином ће се покрити број безимених несталих са Н. Н. телима... То је савршена манипулација", рекао је Крчмар.

На питање председавајућег судија Алфонса Орија "где пише да је један 'случај' једно тело", сведок је одговорио да се "не наводи нигде да је једна врећа једна особа", али да то проистиче из наредбе сарајевског тужилаштва да буду покопане као Н. Н. особе.

Назначио је да је такво "увеличавање" броја муслиманских жртава у Сребреници потврдила анализа Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС, у којем он ради.

О тој анализи, како је најавио Младићев бранилац Бранко Лукић, детаљан исказ даће други сведок одбране.

Током Крчмаровог сведочења, одбрана је у судници пустила шокантне пропагандне снимке муџахедина који су ратовали у саставу АБиХ, на којима се виде одсечене главе и унакажена тела српских жртава.

Приказан је и снимак посете председника Председништва БиХ Алије Изетбеговића логору бригаде Ел Муџахид у селу Гостовићи код Маглаја.

Крчмар је на једном снимку идентификовао команданта те бригаде, Абу Хамзу који је потврдио да су муџахедини били јединица АБиХ и да их је Изетбеговић, као врховни командант, обишао.

Сведок је нагласио да је у сукобима на Озрену, с јесени 1995. јединица Ел Муџахид заробила 180 Срба и да је "само осам људи преживело".

Припадници те бригаде, како је рекао, била су "и деца од 16 година", која су се, такође, видела на снимцима.

Судија Ори упозорио је, неколико пута, одбрану да за процес против генерала Младића то није релевантна тема, тим пре што тужиоци не оспоравају да је злочина било на свим зараћеним странама и да су неке од њих починили муџахедини.

Заступници оптужбе сведока Крчмара ће унакрсно испитивати у понедељак, 2. марта.

Младић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у неким општинама имао размере геноцида, за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и за узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара